Almanca A2-B1 Metin Örneği

Merhabalar, bugün Almanca alıştırmalarımıza devam edeceğiz. Örnek Almanca A2-B1 Metin Örneği paylaşmaya devam ediyorum. Üstelik bu yazıları hem Almanca hem de Türkçe olarak okuyabileceksiniz.



Deutsch : (Woher kommen die vielen Brotvarianten?)

Eine Erklärung, warum es so viele verschiedene Sorten von Brot gibt – besonders in Deutschland.

Für Nomaden war Brot noch keine Option: Wer von einem Ort zum anderen wandert, kann kein Getreide kultivieren. Vor rund 12 000 Jahren fingen die Menschen dann aber an, sesshaft zu werden. Der Vorteil: Getreide kann man lagern.  Wer gut plant (und keine schlechte Ernte hat), muss im Winter keinen Hunger haben. So wird Getreide zu einer wichtigen Basis der menschlichen Kultur. Man nutzt es auch politisch: Wer die Getreidereserven kontrolliert, hat die Macht. Das wussten schon die Pharaonen im alten Ägypten. Dort wurde vor circa 6000 Jahren auch das erste moderne Brot gebacken.




Über die spätere Arabische Halbinsel erreichte die Brotkultur die verschiedenen Teile der Welt. Sie kam auch in das Gebiet des heutigen Deutschlands: Vor rund 1300 Jahren haben in Städten die ersten Bäckereien ihre Türen geöffnet. Natürlich hat es zu der Zeit noch nicht die Staatsgrenzen und die politische Struktur von heute gegeben. Landkarten von damals zeigen eine Sammlung vieler kleiner Staaten. Manche hatten mehr, andere weniger Kontakt zueinander.

Jeder von ihnen hatte seine typischen Traditionen – und seine eigenen Backspezialitäten. Ein Grund dafür ist auch, dass die Böden sehr unterschiedlich waren: Im Norden wächst bis heute zum Beispiel der Roggen besser, im Süden der Weizen. Aber das Klima ist überall ideal für den Getreideanbau, wenn die Sorte stimmt. Dass im deutschen Brotregister aktuell rund 3200 verschiedene Brotspezialitäten zu finden sind, ist also kein Wunder.

Almanca A2-B1 Metin - Brotvarianten

Türkisch: (Birçok ekmek çeşidi nereden geliyor?)

Özellikle Almanya’da neden bu kadar çok ekmek çeşidi olduğunun bir açıklaması.

Ekmek henüz göçebeler için bir seçenek değildi: Bir yerden bir yere dolaşanlar tahıl yetiştiremezler. Ancak yaklaşık 12.000 yıl önce insanlar yerleşmeye başladı. Avantaj: Tahıl saklanabilir. İyi planlarsanız (ve kötü bir hasatınız yoksa), kışın aç olmanız gerekmez. Böylece tahıl, insan kültürünün önemli bir temeli haline gelir. Aynı zamanda politik olarak da kullanılır: Tahıl rezervlerini kim kontrol ederse, güç ondadır. Eski Mısır firavunları bunu zaten biliyorlardı. İlk modern ekmek yaklaşık 6000 yıl önce orada pişirildi.




Ekmek kültürü, daha sonra Arap Yarımadası haline gelen bölge üzerinden dünyanın farklı bölgelerine ulaştı. Bugünün Almanya’sına da geldi: yaklaşık 1300 yıl önce, şehirlerde ilk fırınlar kapılarını açtı. Elbette bugünkü devlet sınırları ve siyasi yapı o zamanlar yoktu. O zamana ait haritalar, birçok küçük devletin bir koleksiyonunu gösterir. Bazıları daha fazla, bazıları daha az temas halindeydi.

Her birinin tipik gelenekleri ve kendi pişirme spesiyalleri vardı. Bunun bir nedeni, toprakların çok farklı olmasıdır: örneğin çavdar kuzeyde, buğday ise güneyde daha iyi yetişir. Ancak, çeşitlilik doğruysa, iklim her yerde tahıl yetiştirmek için idealdir. Bu nedenle, Alman ekmek sicilinde şu anda yaklaşık 3.200 farklı ekmek spesiyalitesinin bulunması şaşırtıcı değildir.




——————————————————————————————-

Arkadaşlar bu Almanca A2-B1 Metin Örneği yazısının da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım faydalı olmuştur.

Diğer “Almanca A2-B1 Metin Örneği” örneklerine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Almanca öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.



Kaynak : https://www.deutsch-perfekt.com/deutsch-lesen/woher-kommen-die-vielen-brotvarianten
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x