WhatsApp Gizlilik Kaygıları

Merhaba, bugün yazımızda WhatsApp Gizlilik Kaygıları üzerine konuşacağız. Umarım faydalı bir yazı olur.

WhatsApp Gizlilik Kaygıları

Geçen ay WhatsApp kullanıcıları, Whatsapp Gizlilik Politikasında bir güncelleme olan ve platformu kullanmaya devam etmek için kullanıcının onayını gerektiren bir bildirimle karşılandı. Birçoğu mesajı kabul etmekte hızlı davrandı. Ancak sorumlu davrananlar ve okuyanlar, önümüzdeki haftalarda öfke ve WhatsApp gizlilik kaygıları konusunu ateşleyen belirli bir dili fark ettiler.

Yeni politika, WhatsApp’ın kardeş platformu Facebook ile entegrasyonunu derinleştireceğini belirtiyor. Değişiklik, yeni politikanın mahremiyetlerinin ihlali olduğunu düşünen kişilerden çok fazla eleştiri aldı. Bununla birlikte, bazı karışıklıklar var ve adil olmak gerekirse, gerçekte ne olduğuna dair yanlış bir beyan bile var. Halkın tepkisi haklıdır, ancak eleştiriyi doğru yöne yönlendirmek için Facebook ve WhatsApp’ın nasıl çalıştığına dair ayrıntılarda gezinmek de önemlidir. Şimdi gelelim asıl meselemize, nedir bu hepimiz için önemli olan Whatsapp gizlilik kaygıları?

Neden Whatsapp gizliliği kaygıları?

WhatsApp Gizlilik Politikası nedir?

WhatsApp, Ocak ayında yeni bir Gizlilik Politikası güncellemesi yayınladı. Güncelleme günlüğü aşağıdaki üç noktayı içeriyordu:

  • WhatsApp’ın verilerinizi nasıl işlediği.
  • İşletmeler, WhatsApp sohbetlerini depolamak ve yönetmek için Facebook’ta barındırılan hizmetleri nasıl kullanabildiği.
  • Facebook Şirket Ürünleri genelinde entegrasyonlar sunmak için Facebook ile nasıl ortaklık yaptığı.

Diğer nokta, Facebook’un artık sohbetler de dahil olmak üzere kullanıcı verilerine erişebileceğine dair şüpheyi canlandırdı. Kardeşleri Instagram ve Facebook’un aksine WhatsApp, ayrı bir platform olarak faaliyet gösterdi. Facebook’un 2014’te satın almasından önceki haliyle büyük ölçüde aynı kaldı.

Facebook, yıllar boyunca WhatsApp gizlilik politikasını eklemeler ve revize ediyor. Ocak ayındaki bu yeni güncelleme şaşırtıcı değil ve yeni bir şey değil. Aslında WhatsApp, platformun meta verileri Facebook ile paylaşacağını belirttiği 2016 yılında gizlilik politikasında değişiklik yaptığını duyurdu. Dahası, WhatsApp’ın Temmuz 2020 güncellemesi, platformun sizinle ilgili belirli bilgileri Facebook ile paylaştığını da belirtti.

Ancak kullanıcılar, bu platformlar arası veri paylaşımından vazgeçme seçeneğine sahipti. Söz konusu yeni WhatsApp gizlilik politikası, kullanıcıya böyle bir rahatlama sağlamaz. Bu bir “al ya da bırak” anlaşmasıdır.

Tepkilerden sonra WhatsApp, yeni güncellemesiyle ilgili büyük bir kafa karışıklığı olduğunu söyledi. Ardından, tüm WhatsApp gizlilik kaygıları sorularını yanıtlamak için uzun bir SSS yayınladı.

WhatsApp ayrıca gizlilik gizlilik güncellemesini de erteledi.

WhatsApp Hangi Bilgileri Toplar?

WhatsApp, internetin çıldırdığı yanılgıları gidermek için bir dizi kampanya başlattı. Ayrıca WhatsApp’ın durum alanına benzer mesajlarla resmi bir durum ekledi. Peki WhatsApp gerçekte ne topluyor? Neden herkeste Whatsapp gizlilik kaygıları mevcut?

Whatsappın topladığı bilgiler

Hakkınızdaki en temel bilgi bir telefon numarası ve adınızdır. Bu, bir WhatsApp hesabına sahip olmak için minimum gereksinimdir. WhatsApp’a yüklemeyi seçtiğiniz kişiler, durumunuz, kredi kartı bilgileri gibi ödeme ayrıntıları ve işlem geçmişi gibi şeyleri toplar. WhatsApp genellikle sohbetleri saklamaz; cihazınızda saklanır. Bazı durumlarda, mesajınız sunucularda tutulabilir. Teslim edilmeyen mesajlar, sunucularda 30 gün boyunca şifrelenmiş bir biçimde saklanır ve daha sonra teslim edilmezse silinir. Benzer şekilde, resim veya video içeren bir mesajı sunucuda saklamak, WhatsApp’ın ilettiğiniz mesajı daha hızlı teslim etmesini sağlar. Önbelleğe alma olarak düşünün.

WhatsApp, iş uygulamasındaki sohbetlerin de uçtan uca şifrelendiğini söylüyor. Ancak Facebook, işletmelerin gizlilik uygulamalarını garanti etmez. Örneğin, bir işletme tercihleriniz hakkında bilgi toplayabilir ve pazarlama için Facebook’u kullanabilir. WhatsApp ayrıca, WhatsApp iş API’sini üçüncü taraf sunucularla kullanan işletmelerin, hizmetlerini yürütmek için üçüncü bir taraf kullandığında da uçtan uca şifrelenmiş olarak değerlendirmediğini belirtiyor.

WhatsApp’ın en son gizlilik politikası, “hizmetlerimizi ve sunduklarını” pazarlamak için “diğer Facebook Şirketlerinden bilgi aldığını ve onlarla bilgi paylaştığını” belirtir. Platformun “özellikleri ve içeriği kişiselleştirmesine” ve “Facebook Şirket Ürünleri genelinde alakalı teklifler ve reklamlar göstermesine” yardımcı olur.

Ama belki de sohbetler bilmek istediğiniz şeydir. WhatsApp, sohbetlerin uçtan uca şifrelenmesini sağlar. Bu yüzden, internetteki bazı memlerin inanmanızı isteyeceği gibi, WhatsApp merkezindeki bir bilgisayar ekranının arkasında oturan hiç kimse sohbetlerinizi okuyamaz.

Uçtan Uca Şifreleme nedir?

Gizlilik ve güvenlik söz konusu olduğunda şifreleme en önemli şeylerden biridir. Gizliliğin temeli olarak güvenliğin kullanılmasını sağlar.

Uçtan uca şifreleme, bir çentik alır. İçeriği okuyan mesajın göndereni ve alıcısı dışında kimsenin olmamasını garanti eder. TLS tabanlı şifrelemede, VPN’de olduğu gibi, veriler şifresinin çözüldüğü VPN sunucusuna gider, ardından şifrelenir ve hedefe gönderilir. Uçtan uca şifrelemede, adından da anlaşılacağı gibi, veriler bir uçtan (kullanıcı) diğerine (alıcı) korunur. Peki nasıl oluyor? TLS şifrelemesine benzer şekilde, verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için anahtarlar gerektirir.

Kullanıcı WhatsApp’a kaydolduğunda, uygulama otomatik olarak bir özel anahtar ve bir genel anahtar oluşturur. Bu iki anahtar bir çifttir, ancak yalnızca genel anahtar özel anahtara bağlıdır. Genel anahtar, sizinle bağlantı kurmak isteyen herkes tarafından kullanılabilir ve özel anahtar, cihazınızdan asla ayrılmayan, sıkı bir şekilde korunan sırrınızdır. Size bir mesaj göndermek isteyen bir arkadaşınız mesajı şifrelemek için genel anahtarınızı kullanacak ve siz de şifresini çözmek için özel anahtarınızı kullanacaksınız. Süreçle ilgili güzel olan şey, kimsenin şifresini çözmek için genel anahtarı kullanamamasıdır; yalnızca eşleşen özel anahtar bunu yapabilir.

  Uçtan uca şifreleme, istihbarat kurumlarının ve hükümetlerin kişisel sohbetleri ve web tarama geçmişini incelemeye çalışmasının önünde büyük bir sorun olmuştur.

WhatsApp, iletişimi uçtan uca şifrelemek için Signal protokolünü kullanır. Signal, dünya çapında güvenlik uzmanları tarafından incelenen ve onaylanan, iyi bilinen bir açık kaynaklı protokoldür. Şifreleme, WhatsApp’ta varsayılan olarak tüm sohbetler için etkindir. WhatsApp’ın en büyük güvenlik özelliğidir.

WhatsApp Alternatifi Düşünmelisiniz

Olan ilk şeylerden biri, WhatsApp’a bir alternatif bulmaya olan ilginin artmasıydı. WhatsApp’ın dünya çapında yaklaşık 2 milyar kullanıcısı var. Dolayısıyla, rakip bir platform bu kurulum tabanının küçük bir kısmını bile kazansaydı, bu önemli olurdu ve tam olarak olan buydu.

Elon Musk’ın Signal ile ilgili tweet atmasından kısa bir süre sonra WhatsApp kullanıcıları platforma akın etmeye başladı. Çoğu kişi platformu duymamıştı, ancak yaygın tepki, bu yabancılık engelini aşmak için kolay bir tetikleyiciydi. Medya kuruluşlarının yeni gizlilik politikasını ve resepsiyonunu kapsayan manşetler yayınlamaya başlaması WhatsApp’ın durumuna yardımcı olmadı.

Signal, yeni kullanıcı sayısında büyük bir artış yaşadı. Devasa yeni kullanıcı dalgası Signal’in sunucularını ezdi ve bu da kullanıcıların aktivasyon kodlarını almalarını engelledi. Şu anda Google Play Store’da 1 milyon yüklemeyi aştı.

Başka bir kampta, Telegram da katlanarak büyüme yaşıyordu. Telegram, gizliliğe odaklanan başka bir WhatsApp alternatifidir. Platform, 72 saat içinde 25 milyondan fazla kullanıcının katıldığını ve Telegram’ı 500 milyondan fazla aktif kullanıcıya yönlendirdiğini duyurdu.

Öyleyse, başka uygulamaya geçmeli misin? Cevap o kadar basit değil. WhatsApp’ın dünya çapında 2 milyar kullanıcısı var, bu nedenle WhatsApp kullanan biriyle yolunuzun Signal veya Telegram’dan çok daha fazla kesişme olasılığınız var. Mesajlaşma uygulaması, başka hiçbir şeye benzemeyen başarı ve popülerliğe sahiptir. Uzun sohbet geçmişini ve insanları yeni bir platforma bıraktığınızı hayal edin. Telegram, WhatsApp’tan sohbeti içe aktarmanıza izin verse de, kullanıcıları kendinizle birlikte başka bir platforma taşımak zordur.

Facebook ve Gizlilik

Gizlilik söz konusu olduğunda Facebook bir numaradır. Sosyal medya devi, 5 yıl boyunca birkaç kez manşetlere çıktı. Amerika Birleşik Devletleri’nde anti-tröst yasasına tabi tutuldu. 2018’de Facebook CEO’su Mark Zuckerburg, kullanıcı gizliliği, kullanıcı bilgilerinin kullanılması, sahte haberlerin yayılması ve rekabete aykırı hareketlerle ilgili iddialar nedeniyle ABD Kongresi’nin önünde görünmek zorunda kaldı.

Son zamanlarda Facebook, izleme uygulamaları nedeniyle Apple’dan üstü örtülü eleştiri aldı. Facebook, Apple’ın, kullanıcıların kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için kullanılan Facebook’un izlemesini devre dışı bırakmasına olanak tanıyan yeni izleme önleme teknolojisine şiddetle karşı çıktı. Ayrıca sosyal medya platformu, Apple’ın hareketinin küçük işletmelere zarar vereceğini iddia etti.

Facebook’un kullanıcının çıkarlarını göz önünde bulundurduğuna inanmak zor. Sosyal medya platformu reklamlarla büyür. WhatsApp, en uzun süredir Facebook’un diğer mülklerinden nispeten bağımsız kaldı. Ancak gelecekte WhatsApp’ın Facebook ile daha entegre olacağı bir zaman kesinlikle var gibi görünüyor. WhatsApp, sohbetleri okuyamazsa, hizmette hangi işletmelerle etkileşimde bulunduğunuz gibi diğer bilgileri kullanabilir.

WhatsApp, popülerliği arttığında Facebook’un ilgisini çeken bir girişim olarak başladı. Kısa bir süre sonra, WhatsApp’ın kurucu ortağı Jan Koum, Facebook’un WhatsApp için planladığı yön konusunda bir anlaşmazlık yaşadığı bildirildikten sonra şirketten ayrıldı. Bir süre sonra, kurucu ortak Brian Acton da WhatsApp’tan ayrıldı. Yıllar sonra bir röportajda, Facebook’un WhatsApp’tan para kazanmak ve işletmeleri WhatsApp ile tanıştırmak istediğini açıkladı; ikincisi, WhatsApp’ın zaten yaptığı bir şey.

Brian Acton’un Signal’in kurucusu olduğunu bilmek sizi ilgilendirir. Gizlilik odaklı, kar amacı gütmeyen bir hizmet olarak çalışır.

Tüm iş stratejisi, kullanıcılar hakkında olabildiğince fazla veri toplamak ve bunu reklamverenlere sunmak etrafında döner. Size bakış açısı kazandırmak için Facebook, gelirinin yaklaşık % 98’ini reklamlardan elde ediyor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x