Her geçen gün daha fazla insan internete erişmek için VPN kullanmaya başladı. Bu değişikliğin sebebi olarak bazı makamların (Facebook) çevrimiçi etkinliğinizi izlediği ve bilgisayar korsanlarının yaygınlaştığı bir dünyada artan bir güvenlik ve gizlilik ihtiyacı olarak görülebilir. Bu durumdan uzaklaşmak isteyen insanlar VPN ile bağlantı kurmaya başlarlar ve her yıl binlerce ücretsiz VPN açılır ve bağlantınızı güvence altına almaya ve çevrimiçi gizliliğinizi korumaya söz verir.
VPN teknolojisi sofistike ve sağlam bir altyapı gerektiriyor. Her VPN servisi sağlayan şirket bakım için büyük miktarda para harcamalı ve sürekli değişen internet gizlilik dünyasına ayak uydurmalıdır. Ücretsiz VPN servis sağlayıcıları abonelik ücretlerinden maliyetlerini karşılayamaz ve bu nedenle gizli araçlar ve püf noktaları kullanarak gelir elde etmeye başvuramazlar. Bu taktikler sadece tehlikeli ve sahtekâr değil, aynı zamanda bir VPN prensibine ihanet eder. Aşağıda, ücretsiz bir VPN kullanarak maruz kaldığınız risklerin bir listesini göreceksiniz.
- Güvenlik boşlukları
Bir VPN’nin temel amaçlarından biri sizi bilgisayar korsanlarından korumaktır. Bu nedenle, bazı VPN’lerin aslında en önemli çevrimiçi güvenlik risklerinden biri olan kötü amaçlı yazılım içerdiğidir ve durum endişe vericidir. 283’ün üzerinde VPN üzerinde yapılan bir araştırma, ücretsiz VPN’lerin neredeyse% 38’inin kötü amaçlı yazılım bulaşma belirtileri gösterdiğini ortaya koydu. Ücretsiz VPN’ler gelir reklamına güvendiğinden, size daha “alakalı” reklamlar vermek için etkinliğinizi izlemeleri gerekir. Öte yandan, birçok premium VPN yerleşik reklam engelleyici, kötü amaçlı yazılım koruması ve sınırsız bant genişliği sağlar.
- Etkinlik izleme
Bu noktada , ücretsiz VPN’lerle ilgili en yaygın sorun, etkinliğinizi çevrimiçi olarak takip etmeleridir. Ziyaret ettiğiniz siteler, kullandığınız anahtar kelimeler ve belirli web sitelerinde ne kadar süre geçirdiğinizle ilgili sekmeler tutarlar. Size gizlilik sağlamak yerine, VPN’ler bilgilerinizi toplayıp en yüksek teklif verene satarak tam tersini yapıyor.
- Veri kullanım sınırları
Yukarıda belirtildiği gibi, en popüler ücretsiz VPN’lerden bazıları kullanabileceğiniz veri miktarını sınırlar. Bunu önce sizi ikna etmek ve daha sonra ücretli bir abonelik satın almak için hayal kırıklığına uğratırlar. Zaten hizmetlere alışık olduğunuz için bu durumda aynı sağlayıcıyı seçme olasılığınız daha yüksektir.
- Sınırlı hız
Ücretsiz bir VPN kullanarak karşılaştığınız bir diğer yaygın risk, bağlantınızın zorla yavaşlamasıdır. Bazı VPN’ler stratejik olarak mükemmel güvenlik hizmetleri sunar, ancak ücretsiz kullanıcılarını ücretli plana yükseltmeye teşvik etmek için ücretsiz kullanıcılar için hızı kısarlar ve elbette bant genişliğinizi diğer kullanıcılarla paylaşırlar.
- Reklamlar, reklamlar ve daha fazla reklam
Ücretsiz kullanıcılar aylık abonelik ödemediklerinden, ücretsiz VPN servis sağlayıcıları, müdahaleci reklamdan sonra müşterileri para kazanmak için reklamı bombalamakta haklı hissederler. Reklamlar yalnızca rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda internet hızınızı azaltabilir ve potansiyel olarak kötü amaçlı yazılım içerebilir. Başka bir şey yoksa, ‘alakalı’ reklamların varlığı soruları gündeme getirir. Kullanıcı etkinliği gerçekten gizliyse, reklam hizmetleri yalnızca en alakalı reklamları nasıl sağlayabilir?
Çok değerli ve önemli bir yazı olmuş. Herkesin okuyup vpn’ler hakkında ders çıkarması gerekiyor.