Raspberry Pi vs. Arduino

Merhabalar,

Bugün raspberry pi ile arduino arasında ne gibi farklar var, hangisi ne amaçla kullanılabilir gibi sorulara cevap arayacağız. Öncelikle çoğu insan raspberry pi ile arduino arasında ayrım yapmakta zorlanır. Pek çok insanın anlayamadığı şey, arduinonun bir mikro kontrolör olmasıdır.

Hayatınızda daha önce bu ikiliden herhangi birini kullanmadıysanız ve yeni projenizde hangisini kullanmanız gerektiğine karar veremiyorsanız gelin birlikte konuya bir giriş yapalım. Her iki cihaz da profesyoneller ve öğrenciler için sadık evcil hayvanlar gibidir. Ancak sıra yeni başlayanlara gelince normal olarak ortaya bir karışıklık çıkıyor. Size yabancı gelirler ve herhangi bir fikir yürütmekte zorlanırsınız.

 RASPBERRY VE ARDUINO ARASINDAKİ 5 FARK

Raspberry Pi tamamen işlevsel bir bilgisayar aslında, arduino ise tam olarak bir bilgisayar değil. garip geliyor, değil mi? Rasp, tam teşekküllü bir işletim sisteminde çalışacaksa, Arduino doğrudan ürün yazılımı tarafından yorumlanan kodu doğrudan yürütecektir. Bir işletim sisteminin olmaması, arduinonun karmaşık bir programı çalıştırmak için gereken temel araçlardan daha azıyla geleceği anlamına gelir. Örneğin rasp özel bir işlemci, bellek ve bir HDMI çıkışlı grafik kartı ile donatılmıştır. Arduino ise üç bölümden oluşan bir koleksiyon olarak gelir; donanım prototip platformu, kütüphaneler ve arduino dili.

Raspberry Dahili Bir Ağ Bağlantısına Sahipken, Arduino Ağ İçin Oluşturulmamış.

Raspberry Pi 3, bir ethernet portuna ve önceden kurulmuş bir kablosuz ağ bağlantısına sahiptir, bu da birçok konfigürasyondan geçmek zorunda olan bir ağa verimli ağ erişimi sağlar. Diğer tarafta arduinonun bir ethernet portu veya USB wifi bağlantısı yoktur. Arduinonun sadece PC bağlantısı için kullanılan bir USB kablosu vardır. Bu nedenle, Arduino üzerinde ağ bağlantısı elde etmek için birkaç yapılandırma yapılandırması, biraz sorun giderme ve harici bir ethernet çipi gerekir. Bir Rasp’ta internete bağlanmanız için yalnızca işletim sisteminin bir konusudur.

Arduino ve Sensör Uyumu, Raspberry’e Kıyasla Daha Kolaydır.

Bir Arduino, geniş bir yelpazede analog sensörleri kolayca yorumlayabilir. Arduino sadece üzerinde çalıştığınız kodu yorumlayarak, verilerin kaydedilmesini ve  sensörlerin ayarlanmasını kolaylaştıran etkilere kolayca cevap verebilir. Örneğin, switchten veri okumak ya da sıcaklık sensörünün ürettiği değeri değiştirmek istersiniz. Bunun için harici herhangi bir yazılım gerekmeyecek ve Arduino’yu en iyi seçim haline getireceksiniz. Yine örneğin, web sitesinden gelen hava durum ve iklim bilgilerine yanıt vererek bir seranın koşullarını düzenleyen bir proje oluşturmak istediğinizi varsayalım. Bu oldukça karmaşık olacak, bu sebeple güzel bir yazılımla birlikte raspberry pi kullanmanız daha mantıklı olacaktır.

Raspberry Pi, Arduino’ya Kıyasla Daha Fazla Dilde Programlanabilir.

Raspberry Pi için önerilen dil python’dur. Ancak bunun haricinde daha bir sürü dil ile yazılıp, yönetilebilir. Diğer taraftan Arduino, C veya C++ kullanarak kodlama yapmanıza izin verir. Bu kıyaslamada programlama dilinize göre seçim yapmanız gerektiğinin öneminden bahsedilmiştir. Sadece bu!

Raspberry Pi Yazılım Odaklı Projelere Uygun, Arduino ise Donanım Odaklı Projelere Uygun.

Arduino genellikle analog sensörler, motorlar, dirençler ve switch gibi harici donanımlarla çok fazla iletişim içeren bir projede tercih edilir. Arduino, geniş uyumluluk yelpazesi sayesinde çok yüksek sayıda çevre birimine bağlanacak ve bunları doğal olarak çalıştıracaktır. Bir Rasp özellikle çok karmaşık bir mantıksal yazılımı bir araya getirmek için var. Arduino girişi analogdur ve birçok cihaz analog arabirimi destekler.

Rasp, yazılım projeleri için uygundur. Tak ve çalıştırdır. Projede yol almak için elektronik parça almanıza gerek yok en azından Arduino’daki gibi.

Sonuç

Karmaşık projeleriniz olabilir ve bu durumda her ikisine de ihtiyacınız olabilir. Her ikisi de yan yana ideal olarak kullanılabilir. Bu sebeple 2. bölümde birbirlerine benzer yanlarını yazacağız. Takipte kalın 😉

 

Kaynak : http://www.linuxandubuntu.com/home/raspberry-pi-vs-arduino

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x