Modem ve Router Arasındaki Fark

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda Modem ve Router Arasındaki Fark nedir, onu konuşacağız. Umarım faydalı bir yazı olur.

Modem ve Router Arasındaki Fark

Cihazlar için internet bağlantısını etkinleştiren iki cihaz olarak, temelde farklıdırlar. Modem ve yönlendirici, çoğu insanın kafasını karıştırdığı için genellikle birbirinin yerine kullanılıyor ve bu insanlar için büyük bir problem. Peki Modem ve Router Arasındaki Fark nedir? Çoğu kişi için, kabloların girip çıktığı ve birkaç LED’in aydınlatıldığı ve kullanıcıların internete erişimini sağlayan küçük bir kutudur. Ortalama bir kullanıcı konfigürasyonla uğraşmasa da, nasıl çalıştığını bilmek paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, her ikisini de içeren modern cihazlarda bir yönlendiriciye hiç ihtiyacınız olmayabilir.

Modem ve Router Arasındaki Fark Nedir?

Modem Nedir?

Modem terimi internetin kendisi kadar eskidir. Bu cihaz, analog sinyalleri dijital sinyallere dönüştürme işlemi olan modülasyon ve demodülasyonun kısaltmasıdır. Modem, telefon hatları gibi kaynaklardan gelen girişi alır ve bilgisayar gibi cihazlar için kullanılabilir hale getirir. İnternet Servis Sağlayıcısının (ISS) size sunduğu internete açılan bir kapıdır.

Modemler tek amaçlı bir cihazdır. Yani size sadece internete erişim sağlıyorlar. Birden fazla cihazı bağlama yeteneği gibi daha geleneksel özellikler, üstesinden gelemeyecekleri bir özelliktir. Bir modemin bir kablo (koaksiyel veya ethernet) konektörü, RJ11 konektörü veya fiber optik konektör olabilen bir girişi ve bir PC veya bir yönlendiriciye giden bir ethernet çıkışı vardır.

Kısaca modem internete bağlanmak için gerekli bir ekipmandır.

Yönlendirici (Router) Nedir?

İnsanların modemlerden yönlendirici olarak bahsettiğini duymak alışılmadık bir durum değildir. Her ikisi de kullanıcıya internete erişim sağlar, ancak yalnızca biri diğerine bağımlıdır. Yönlendirici, modemin aynı anda birden fazla cihazla bağlantıya izin verebilen bir uzantısıdır.

Bir yönlendirici, tüm bağlı cihazların kaydını tutar. Ağ Adresi Çevirisi (NAT), yönlendiricinin bunu gerçekleştiren kısmıdır. NAT’ın görevi, verileri doğru alıcıya geri ulaştırmaktır. Google’ı açma isteği bunun yerine yönlendiriciye bağlı farklı bir cihaza gitse, bu güvenilir bir iletişim olmazdı. NAT tablosu, yönlendirici tarafından cihazlara atanan IP adresini ve her cihaz için benzersiz olan MAC adresini içerir.

Buradaki blogumuzda NAT hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ancak size kısa bir genel bakış sağlamak için, özel IP adreslerini ISS tarafından size atanan tek bir genel IP adresine birleştirir. Sınırlı sayıda genel IP adresi vardır ve NAT, özel IP adreslerini farklı hale getirerek internetin genişlemesini kolaylaştırır.

Bir yönlendiricinin arkasında birden çok bağlantı noktası vardır. Biri internet bağlantısını taşıyan modemden gelen ethernet girişi içindir; geri kalanı dağıtım için slotlardır. Modern yönlendiricilerde Wi-Fi işlevi vardır. Dolayısıyla, fiziksel bağlantı noktalarının maksimum 5-6 bağlantıya izin verdiği yerlerde, kablosuz işlevsellik çok daha fazla cihaz eklemenize izin verir.

Biri Diğerinden Daha İyi mi?

Modem yönlendiricilerin becerilerine sahiptir. Bu yüzden iki cihaz işlevi sık sık karıştırılıyor. Günümüzde geniş bant servis sağlayıcıları, her iki işlevi de içeren bir cihaz sunacaklardır.

Bir yönlendiricinin, birden çok cihazı bağlamak için bir uzantı görevi gören bir şey olduğunu unutmayın; modem size internet bağlantısı sağlayan şeydir. Ancak bu, bir yönlendiricinin önemini küçümseme girişimi değildir. Çevrimiçi oyunlar için çok önemli ve tercih edilen, çift bantlı yönlendiriciler, gelen trafik için güvenlik duvarları, cihazdan yönlendiriciye iletişim için şifreleme ve kablolu bağlantı için çoklu ethernet bağlantı noktaları ile 2,4 GHz ve 5 GHz bantlar üzerinden kablosuz bağlantı sağlar.

Yönlendiriciler çok az yapılandırma gerektirirken, bir modemin ISS tarafından sağlanan ayarlarla yapılandırılması gerekir. Bunun yerine modeminizi kullanmayı seçerek modemin aylık kira ücretlerinden tasarruf edebilirsiniz, ancak bunun ISS’niz ile uyumlu olması gerekir. Birincisi, ISS’nin interneti bir koaksiyel kablo, telefonunuza (RJ11) ve ethernet (RJ45) veya fiber optik kablonuzdaki gibi bükümlü çift kablo üzerinden sağlayıp sağlamadığını görmeniz gerekir.

Yönlendirici / Modem kombinasyonları, istediğiniz hız ve kablosuz kapsama alanını sağlamada genellikle zayıftır. Günümüzde kullanıcıların evde birden çok cihazı var; PC, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, Smart TV ve hatta akıllı cihazlar gibi IoT cihazları. Zamanla eklenen pek çok cihaz ve daha fazlasıyla, bu kadar çok cihazı aynı anda hızlıdır. Ayrıca mükemmel kablosuz kapsama alanıyla idare edebilen bir yönlendirici mutlak bir gerekliliktir. 5GHz frekansını destekleyen yönlendiriciler daha iyi bant genişliği sağlar, ancak daha kısa bir kablosuz kapsama alanı pahasına.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x