Merhabalar, bu yazımızda artık çoğu mesajlaşma uygulamasında mevcut olan uçtan uca şifrelemeyi Facebook Messenger için de etkinleştirmeyi göstereceğim. İsterseniz hemen başlayalım.
Şifreleme, özellikle web’de gizlilik ve güvenliğin en önemli parçalarından biridir. Bir Facebook kullanıcısı olarak, Facebook’un uçtan uca şifreleme olmadan mesajlarınızı okuyabileceğini unutmamanız gerekir. Facebook, daha önce Ağustos ayında Facebook blogunda ve yakın zamanda Mark Zuckerberg tarafından duyurulduğu gibi, sesli ve görüntülü aramalar için uçtan uca şifreleme sunmaya başladı.
Uçtan Uca Şifreleme Neden Önemlidir?
Dijital gözetim ve veri saklama çağında, uçtan uca şifreleme çok ihtiyaç duyulan bir teknolojidir. Şifreleme, verileri okunamayan bir biçime dönüştürme işlemidir. Yalnızca anahtara sahip olan hedeflenen alıcı şifreyi çözebilir.
Uçtan uca şifrelemede sadece son kullanıcı mesajların şifresini çözebilir. Verilerin şifresi web sunucusunda değil, kullanıcının cihazında çözülür. Bu, müşteriden müşteriye özel iletişimi mümkün kılar.
Facebook Messenger’da Uçtan Uca Şifreleme Etkinleştirme
Facebook Messenger, Facebook kullanıcılarının birbirlerine metin göndermesine olanak tanıyan popüler sohbet uygulamalarından biridir. Artık Instagram ile de bağlanabilen ayrı bir uygulamadır. Uçtan uca şifreleme, Facebook Messenger için Gizli Konuşma olarak tanıtıldı ve Meta’ya ait WhatsApp için de kullanılıyor. Messenger’ın bu özelliği ile, Facebook kullanıcıları arkadaşları ve aileleri ile özel sohbetler yapabilir.
Bu özellik şu ana kadar yalnızca cep telefonları için Facebook uygulamalarında çalışıyor. Bu, Facebook’a web tarayıcısı veya Messenger masaüstü üzerinden erişen kullanıcıların henüz uçtan uca şifreleme kullanamayacakları anlamına gelir. Özelliğin Messenger’ın tarayıcı sürümüne ne zaman yayılacağına dair bir bilgi yok.
Facebook Messenger’da uçtan uca şifrelemenin varsayılan olarak etkin olmadığını unutmayın. İşte Facebook Messenger’da uçtan uca şifrelemeyi nasıl etkinleştireceğiniz:
- Telefonunuzda Messenger uygulamasını açın. (iOS ve Android)
- Yeni bir sohbet oluşturun.
- Eklemek istediğiniz alıcıları seçin.
- Kilit simgesi olan küçük düğmeye dokunun.
- Gönderdiğiniz herhangi bir mesaj artık uçtan uca şifreleme kullanacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, uçtan uca şifreli sohbetlerin, aynı alıcı(lar) ile halihazırda yapmış olabileceğiniz sohbetlerden ayrı görünmesidir. Bir arkadaşınızla yaptığınız mevcut sohbet, Messenger uygulamasında ayrı bir konu olarak görünecek ve bunlardan yalnızca biri uçtan uca şifrelenecektir. Alıcının resmindeki gri kilit simgesini fark ederek hangisinin özelliği desteklediğini görebilirsiniz.
Facebook Messenger’da Uçtan Uca Şifreli Aramalar Nasıl Yapılır?
Facebook Messenger’da uçtan uca şifreli aramalar da aynı şekilde çalışır:
- Yeni bir sohbet oluşturun.
- Sırasıyla bir solo veya grup sohbeti başlatmak için bir veya daha fazla alıcı seçin.
- Uçtan uca şifrelemeyi açmak için sohbet penceresindeki kilit anahtarını değiştirin.
- Gizli Konuşmaya girdikten sonra sesli ve görüntülü arama simgelerini etkinleştirmek için bir mesaj gönderin.
Bu önemli bir adımdır; sadece sohbete alıcı(lar) eklemek bir konuşma başlatmaz; bu nedenle sesli ve görüntülü arama simgeleri görünmeyecektir. Artık şifreli sesli veya görüntülü arama yapabilirsiniz. Çağrı, ekranda “uçtan uca şifreli” olarak görünecektir. Yine, grup sohbetinde aynı alıcı veya alıcılarla mevcut sohbetleriniz varsa, iki ayrı sohbet dizisi olacaktır. Dolayısıyla, sohbetlerinizin ve aramalarınızın uçtan uca şifrelenmiş olmasını istiyorsanız bu başlıkta iletişim kurmanız gerekecektir.
Kaybolan Mesajlar Nedir?
Kaybolan mesajlar, uçtan uca şifreli sohbetlerde bulunan bir özelliktir ve mesajların belirli bir süre sonra kaybolmasını sağlayan bir zamanlayıcı ayarlamanıza olanak tanır. Bir Gizli Konuşmaya girdikten sonra, yazma alanındaki saat simgesine dokunun ve mesajların kaybolmadan önce ne kadar süre boyunca görünmesini istediğinizi seçin. 5 saniyeden 24 saate kadar seçim yapabilirsiniz.
Sıradaki Ne?
Şu anda, uçtan uca şifrelemeyi kullanmanın tek yolu yeni bir sohbet dizisi oluşturmaktır. Bu, aynı alıcıya sahip iki ayrı sohbet dizisine yol açar: biri uçtan uca şifrelemesiz ve diğeri uçtan uca şifrelemeli. Bu durum, kullanıcılar arasında kafa karışıklığına neden olabilir ve yanlışlıkla önceki sohbeti silmelerine yol açabilir.
Facebook Messenger’dan sonra, Facebook, Instagram DM’leri için uçtan uca şifrelemeyi de test ediyor. Bu test, yetişkin bireylerin hesaplarıyla sınırlıdır. Uçtan uca şifreleme özelliği, Instagram DM’lerinin daha güvenli ve özel hale gelmesini sağlayacaktır.