Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda İki Faktörlü Kimlik Doğrulama nedir, bu konu üzerine yoğunlaşacağız.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir?
Kişisel bilgilerin korunması için güvenlik çok önemlidir. Bugün bu kadar çok bilgimizin çevrimiçi olması her zamankinden daha önemli. Sosyal medyadan, e-ticaret sitelerinden, bankalardan veya iş hesaplarından bahsedelim, dijital olarak hayatlarımızla ilgili bir şey. Banka hesapları söz konusu olduğunda, finansal bilgileri ve zor kazanılan parayı tutar. Herhangi bir yetkisiz erişim ve her şey hayatın tüm kazancını kaybedebilirsiniz. Peki sorun nedir, hemen söyleyeyim. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir?
İki Faktörlü Kimlik Doğrulamanın (2FA) devreye girdiği yer burasıdır. Hesabınıza doğru kullanıcı adı ve parola ile erişmeye çalışan herkes için zorlayıcı bir güvenlik katmanı ekler. İki Faktörlü Kimlik Doğrulamanın, genellikle hesabınız ile yetkisiz oturum açma arasında duran tek şey olduğunu inceleyelim.
2FA Açıklaması
İki faktörlü kimlik doğrulama, bir hesaba erişmek için kullanıcı olarak geçmeniz gereken ikinci bir doğrulama süreci ekler. Bir nükleer silahı fırlatmak için gereken iki anahtar veya güvenli bir tesise erişmek için eşzamanlı iki doğrulama gibi, açılması gereken mecazi bir düğmedir.
İki faktörlü kimlik doğrulamanın temeli, genellikle bir parola olanı, sahip olduğunuz bir şey veya doğal olarak sahip olduğunuz bir şey biçiminde ikinci bir kimlik doğrulama ile birleştirmektir. Anlamak zor mu? Basitleştirelim.
İki faktörlü kimlik doğrulamayı seçtikten sonra, genellikle etkin bir cep telefonu veya e-posta adresi olan bir cep telefonu biçiminde ikinci bir kimlik doğrulama yöntemi kaydetmeniz istenecektir. Buradaki fikir, eğer birisi oturum açma bilgilerini ele geçirmişse, yetkisiz kullanıcının, telefonunuza veya e-posta adresinize gönderilen rastgele oluşturulmuş bir pin kodunu girerek kimliğini kanıtlaması gerektiğidir. İnternete erişimi olan hemen hemen herkesin aktif bir numaraya sahip bir cep telefonuna sahip olduğunu varsaymak güvenlidir, bu nedenle iki faktörlü kimlik doğrulamanın bir hesabın güvenliğini artırmanın popüler bir yolu olmasının nedeni budur.
İki faktörlü kimlik doğrulama, parmak izi, retina taraması veya ses tanıma gibi biyometrik doğrulama seçeneğini de içerir. Ancak biyometrik doğrulama, özellikle retina taramaları olmak üzere şirket içi doğrulama için daha uygundur. Olumsuz çevre koşulları nedeniyle ses tanımanın başarısız olması da mümkündür.
Parolalar Güvensiz Olarak Değerlendiriliyor
En uzun süre, bir hesaba yetkisiz erişimi önlemek için ihtiyacınız olan tek şey bir parolaydı. Ancak güvenlik ihlalleri risk oluşturmaya devam ettiği için parola yeterli değildir. Rastgele oluşturulmuş bir şifreye sahip olmak bile yeterli değildir. Kaba zorlamaya karşı parola gücü sağlarken, veri ihlali durumunda yardımcı olmaz.
Hizmetler saldırıya uğrayabilir ve bilgisayar korsanları veritabanından kullanıcı bilgilerini çalabilir. Bu tür saldırılardan elde edilen geniş kullanıcı verileri koleksiyonu, Dark Web’de satışa sunuluyor. Dark Web, internetin şifrelenen ve arama motorları tarafından indekslenmeyen kısmıdır. Suç faaliyetlerini barındırmasıyla ünlüdür. Banka bilgileriniz veya sosyal medya hesapları gibi bilgileriniz, ödeme yapan kişiye gidebilir. Ardından, toplanan bilgiler Kimlik Bilgisi Doldurma için kullanılır.
İki faktörlü kimlik doğrulama, kişisel hesaplara yetkili erişimi engelleme şansını önemli ölçüde artırır. Bir bilgisayar korsanı sosyal medya oturum açma kullanıcı adınıza ve şifrenize sahip olsa bile, kayıtlı cihazınıza veya e-posta adresinize erişimi olmadığı sürece, kimlik doğrulamanın ikinci aşamasını atlayamaz. E-postanın başka herhangi bir dijital hesap gibi veri ihlaline açık olması nedeniyle, telefon daha iyi bir kimlik doğrulama yöntemi olarak kabul edilir. Bazı kullanıcıların tüm hesaplarda tek bir şifre kullanmayı seçtiğinden bahsetmiyorum bile.
Çalışanınız ayrıca profesyonel hesapları önlemek için iki faktörlü kimlik doğrulamanın kullanılmasını zorunlu kılabilir.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nasıl Kurulur?
Sosyal medya platformları ve bankalar, kullanıcılara iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneği sunar. Aslında, bazıları bunu bir bildirim yoluyla tavsiye edebilir. Ve bunu yapmanız şiddetle tavsiye edilir.
Hesap yeni bir cihazda her kullanıldığında bir oturum açma denemesi bildirimi alacaksınız. Ayrıca, güvenilen cihazlarda iki faktörlü kimlik doğrulamayı devre dışı bırakmak için mevcut cihazı hatırlama seçeneği de olacaktır.
Facebook’ta İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kurun
-
Sağ üst köşedeki açılır menüye tıklayın.
-
Ayarlar ve Gizlilik> Ayarlar> Güvenlik ve Giriş’e gidin.
-
İki faktörlü kimlik doğrulama kullan seçeneğini açın.
Instagram’da İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kurun
-
Profilinizden, sağ üst köşedeki hamburger menüsüne tıklayın.
-
Ayarlar’a ve ardından Güvenlik’e dokunun.
- İki Faktörlü Kimlik Doğrulama menüsüne girin ve uygun şekilde ayarlayın.
Snapchat’ta İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kurun
- Profilinizdeki dişli çark simgesini tıklayın.
- Ayarlar> İki Faktörlü Kimlik Doğrulama’ya gidin.
- Tercih ettiğiniz yöntemi kullanarak profil için 2FA kurun.
Gmail’de İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kurun
- Google hesabınızda oturum açın.
- Profil simgenizin yanındaki üç noktalı menüyü tıklayın ve Hesap’a gidin.
- Güvenlik sekmesinde, Google’da Oturum Açma altında 2 Adımlı Doğrulama’yı açın.
Outlook’ta İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kurun
- Outlook hesabınızda oturum açın.
- Profil simgenize ve ardından Hesabım’a tıklayın.
- Güvenlik’e tıkladığınızda, Güvenlik temelleri sayfasına yönlendirileceksiniz. Oradan, Daha fazla güvenlik seçeneği tıklayın.
- Etkinleştirmek için İki aşamalı doğrulamayı ayarla’ya gidin.
Banka Hesabı Üzerinde İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kurun
Banka hesaplarında varsayılan olarak iki faktör etkindir. Yeni bir cihazdan oturum açmaya çalışırsanız, telefonunuza veya e-posta adresinize gönderilen bir şifre girmeniz istenecektir. Ancak, herhangi bir nedenle iki faktörlü kimlik doğrulama yoksa, hesabınızın ayarlarını kontrol edin veya yardım için doğrudan bankayla iletişime geçin.