Gizlilik ve Güvenlik Arasındaki Fark

Merhaba arkadaşlar, bugün yazımızda Gizlilik ve Güvenlik Arasındaki Fark nedir, ona bakacağız. İsterseniz hemen başlayalım.

Gizlilik ve Güvenlik Arasındaki Fark

Gizlilik ve Güvenlik

Gizlilik ve güvenlik birbirinin yerine kullanılsa da, farklı kavramlardır, ancak ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışırlar. Bu amaç, internetteki verilerinizi korumaktır. Gizlilik ve güvenlik iç içe geçmiştir; güvenlikten bahsetmeden mahremiyet hakkında konuşmak pek mümkün değildir. Verilerin dünyadaki en değerli şey olduğu günümüz dünyasında, güçlü güvenliğin istenmeyen tehditlere karşı nasıl bir savunma işlevi gördüğünü öğrenmek son derece önemlidir. Benzer şekilde, gizlilik hakkında bilgi edinmek sizi sürekli büyüyen dijital hizmetler manzarasına hazırlayabilir.

  Gizlilik

Gizlilik, temel bir haktır. Bu, sizinle ilgili bilgilere, özellikle kişisel bilgilere, yalnızca izin verdikleriniz tarafından erişilebilir olması gerektiği anlamına gelir. Çevrimiçi dünyada bu, sizin açık izniniz olmadan hizmetlerin bu bilgileri çıkaramayacağı ve depolayamayacağı anlamına gelir. Kullanıcılar, hizmetlerin izinsiz olarak nasıl veri topladıkları konusunda daha bilinçli hale geldikçe, konu son birkaç yılda çok fazla gündeme geldi. Web siteleri ve hizmetlerin, topladıkları bilgilerin türlerinden bahsetmek yerine bilgilerinizi nasıl işlediğini ve sakladığını özetleyen ayrıntılı bir Gizlilik Politikası vardır.

  Güvenlik

Güvenlik, mahremiyetle el ele gider. İkisi birbirine bağlıdır. Kişisel verilerinizin size ve yalnızca size ait olduğu mahremiyet ilkesi, ancak belirli protokollerin uygulamaya konulmasıyla sağlanabilir. Kişisel mahremiyet hakkının sormanız gereken bir şey olmadığı, hem sosyal değişim hem de hizmet sözleşmesinde anlaşıldığı mükemmel bir dünya olurdu. Mahremiyetin, izniniz olmadan hiç kimsenin evinize girmeyeceği beklentisi olduğu durumlarda, kapılar ve üzerindeki güvenlik kilidi, birinin izinsiz girmesi durumunda güvenlik önlemi işlevi görür; çünkü içinde yaşadığımız mükemmel bir dünya değil. Bunun gibi, bilgisayar korsanları ve üçüncü taraflar gizlilik hakkınızı baltalayabilir ve verilerinizi çalmaya çalışabilir. Güvenlik, bu tür tehditlere karşı bir barikat görevi görür. Yeni tehditler ortaya çıkıyor, bu nedenle güvenlik sürekli gelişen bir süreçtir.

  Gizlilik, Güvenlikle Nasıl Korunur?

Veriler söz konusu olduğunda, internette paylaştıklarınızın kontrolü sizdedir. İnternette güvenli bir şekilde gezinmek ve kendinizi veri hırsızlığı girişimlerinden korumak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

  • Her zaman bir e-postanın nereden geldiğini doğrulayın. Kimlik avı, birinin akıllı sosyal mühendislik yoluyla sizi kandırmaya çalıştığı bir saldırıdır. Hiç istemediğiniz bir şifre sıfırlama e-postası varsa önce göndereni doğrulayın. Kimlik avı e-postalarında her zaman tuhaf veya orijinal e-posta adresinden farklı bir e-posta adresi olacaktır.
  • Güvenli olmayan bir ağ üzerindeyken VPN kullanın. Halka açık Wi-Fi noktaları, güvenlik söz konusu olduğunda özellikle zayıftır. Aynı ağdaki birinin size saldırması mümkündür; Ortadaki Adam saldırısı denir. VPN, veri paketlerinizi şifreleyerek saldırganın verilerinize göz atmasını engeller.
  • Her zaman HTTPS kullanan web sitelerini ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirin. Oturumların güvenliğini sağlamak için şifrelenmiş olan HTTPS’nin güvenli bir sürümüdür. Bu, oturum açma bilgileri gibi bilgilerinizin web sitesinin sunucusuna şifreli olarak gideceği ve herhangi bir üçüncü tarafın bilgilerinizi keşfetmesini önleyeceği anlamına gelir.
  • Bankadan hesabınızın dondurulduğu ve bilgilerinizin doğrulanması gerektiği konusunda sizi uyaran bir telefon araması alırsanız, buna kanmayın. Bankalar asla telefon üzerinden hesap numarası, kredi kartı numarası gibi bilgileri istemez.
  • Sizi gerçek zamanlı olarak tehditlere karşı koruyacak bir virüsten koruma yazılımına yatırım yapın. E-postaları, web bağlantılarını ve sisteminize bağladığınız tüm harici sürücüleri tarayacaktır. Antivirüs, dijital tehditlere karşı en iyi savunmadır, bu nedenle bunu atlamayın.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x