Merhaba, bu yazımızda Facebook Messenger Nasıl Silinir? sorusuna cevap vereceğiz. İsterseniz hemen başlayalım.
Sosyal medya, insanlara bilgiye parmaklarının ucunda erişim ve dünyanın dört bir yanından arkadaşlarla sosyalleşme kolaylığı sağlamıştır. Ancak birçok kişi için çevrimiçi sosyal aktivite bir dikkat dağıtıcı haline gelmiştir. Sürekli olarak haber beslemelerini ve bildirimleri kontrol etme dürtüsü, bağımlılık sınırındadır. Dikkat çekmek için yarışan sosyal medya platformlarının sayısı arttıkça, bu platformlardan uzaklaşmak giderek zorlaşmaktadır.
Ancak birçok insan, sosyal medyanın labirentinden uzaklaşmanın zamanının geldiğini anlamış durumda. “Dijital detoks” olarak bilinen bu kavram, dijital hayattan biraz zaman ayırma pratiğidir. Birçok kişi, sosyal medyanın “çekiciliğinden” kurtulmak için bu yöntemi benimsemiştir.
Facebook Messenger Nasıl Silinir?
Sosyal medyanın insanların hayatını olumsuz etkileyebilmesi fenomenolojiktir. Yeni arkadaşlarla bağlantı kurmak ve çevrimiçi arkadaşlarla etkileşimde bulunmak, sosyal medyanın heyecan verici ve kullanışlı bir yönüdür. Ancak bu durum, bağımlılık yapabilir. Ayrıca sosyal medya devi Facebook, gizlilik skandalları nedeniyle sıkça inceleme altına alınmıştır. Facebook, son beş yılda birkaç kez haberlerde yer almış ve hatta Cambridge Analytica skandalından kaynaklanan kullanıcı gizliliğiyle ilgili bazı zorlu sorulara yanıt vermek üzere ABD Kongresi’nin önüne çıkmıştır.
2018 yılında, Cambridge Analytica olarak bilinen bir firmanın, 2014 yılında milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini topladığı ortaya çıkmıştır. Facebook’un bugüne kadarki en büyük skandalı haline gelen bu olay, sosyal medya devinin o zamandan beri gizlilikle ilgili endişeleri tartışmasına yol açmıştır. Bu durum, #DeleteFacebook hashtag’i altında trend olan Facebook’tan ayrılma çağrılarına sebep olmuştur.
Sosyal medya şirketlerinin kullanıcı gizliliğini korumak için yeterince çaba göstermediği artık bir sır değil. Sebep ne olursa olsun, Facebook Messenger’ı nasıl devre dışı bırakacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Facebook Messenger Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Facebook, insanların arkadaş listesindeki ve Facebook’taki kişilerden mesaj gönderip alması için bir yol sunar. Mobil platformlarda, mesajlaşma için özel olarak tasarlanmış ayrı bir uygulamadır. Ancak bu uygulamayı kullanmak için bir Facebook hesabına ihtiyacınız vardır ve bu durum tam tersi şekilde de çalışır. Facebook Messenger’ı devre dışı bırakmak, Facebook hesabınızı da devre dışı bırakacaktır.
Tüm sürekli mesajlaşmalardan uzaklaşmanız gerekiyorsa, Facebook Messenger uygulamasını silmek sizin için işe yarayabilir. Facebook Messenger’ı devre dışı bırakmak için şu adımları izleyin:
- Facebook hesabınıza giriş yapın ve sağ üst köşedeki açılır menü simgesine tıklayın.
- Ayarlar ve Gizlilik > Ayarlar’a gidin.
- Sol menüden Facebook Bilgileriniz’e gidin.
- Devre Dışı Bırakma ve Silme’nin yanındaki Görünüm’e tıklayın.
- Hesabı Devre Dışı Bırak kutusunu işaretleyin ve seçiminizi onaylayın.
Facebook Messenger’ı Mobil Uygulamadan Devre Dışı Bırakma
- Facebook uygulamasını başlatın.
- En sağdaki hamburger menü simgesine dokunun, aşağı kaydırın ve Ayarlar ve Gizlilik > Ayarlar’a gidin.
- Kişisel Bilgiler > Hesabı Yönet’e gidin.
- Devre Dışı Bırak düğmesine dokunun. Devam etmek için şifrenizi girin.
Facebook hesabınızı devre dışı bıraktıktan sonra, arkadaşlarınız ve Facebook’taki diğer kişiler hesabınıza erişemez. Artık arkadaşlık istekleri ve bildirimler almayacaksınız. Hesabınıza şifrenizle giriş yaparak hesabınızı yeniden etkinleştirebilirsiniz.
Facebook Hesabınızı Silmeniz Gerekir mi?
Hesabı silmek, hesabı devre dışı bırakmaktan tamamen farklıdır. Hesabı devre dışı bırakmak, hesabı askıya almanıza ve istediğiniz zaman tekrar giriş yapmanıza olanak tanır. Ancak hesabı silmek, hesabı Facebook’tan tamamen kaldırır. Bu, arkadaşlarınızın, gönderilerinizin, mesajlarınızın ve beğenilerinizin – her şeyin silineceği anlamına gelir. Artık hesaba erişiminiz olmayacaktır.
Arkadaşlarınızın gönderilerine ve zaman çizelgenize yapılan yorumları içeren yılların birikimi, tarihe karışacaktır. Bu ciddi bir adımdır ve hafife alınmamalıdır. Facebook’un platformu, hedefli reklam üzerine kuruludur. Bu nedenle gizlilik savunucuları olarak bu yaklaşımı tasvip etmesek de, Facebook hesabınızı silmenin doğru bir yol olmadığını anlıyoruz. Siteler arası izleyicileri devre dışı bırakan Brave ve Safari gibi gizlilik odaklı tarayıcılar kullanmak ve bir VPN hizmeti kullanmak gibi çevrimiçi gizliliğinizi güvence altına alan belirli uygulamaları benimseyebilirsiniz.
Hesabınızı siler ve bunun doğru bir karar olmadığını düşünürseniz, Facebook 30 gün içinde tekrar giriş yaparak kararı geri almanıza olanak tanır. 30 gün sonra, Facebook verilerinizi sunucularından silmeye başlayacak ve bu noktadan sonra hesabı geri almak imkansız olacaktır.
Bu adımlar, Facebook Messenger’ı devre dışı bırakma veya silme konusunda size yardımcı olacaktır. Dijital detoksun faydalarını göz önünde bulundurarak, sosyal medya kullanımınızı dengelemek için bu adımları atabilirsiniz.