Veri Güvenliği neden bu kadar önemli bir konu? Her geçen yıl çevrimiçi geçirdiğimiz süre artarken çevrimiçi vakit geçirdiğimiz cihaz çeşidi de artış gösteriyor. Etkileşim odaklı büyüyen internet, etkileşimi analiz edebilmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için verilerimizi kullanıyor. Veri güvenliği neden bu kadar önemli?
Şifreleme
Verilerinizi şifrelemek için herhangi bir önlem alıyor musunuz? Çevrimiçi ürettiğiniz veri paketlerinizin şifresiz ve fiziki konumunuzu belirten IP adresiniz ile internet altyapısında dolaşması sizi ne gibi tehlikelere maruz bırakabilir? İnterneti büyük bir veritabanı olarak düşünebilirsiniz. Çevrimiçi olan her cihaz arkasında iz bırakır. Gerçekleştirdiğiniz her çevrimiçi eylem arkasında veri bırakır ve güvenliğinizi sağlayamadığınız sürece her eyleminiz izlenebilir veya kaydedilebilir. Veri güvenliğinizi sağlamak için internet bağlantınız üzerinden cihazınız ile veri alışverişi yaptığınızın bilincinde olmalısınız. Veri alışverişinizi şifrelemek için VPN kullanabilirsiniz. Genellikle IP adresini maskelemek ve değiştirmek için kullanılan VPN programlarını Türkiye sunucusu ile de kullanabilirsiniz.
Bilgisayarınız üzerinden nasıl veri alışverişi gerçekleştiriyorsunuz? Bilgisayarınızı internete bağladığınızda ve çevrimiçi olduğunuzda bir web siteye giriş yapmak istediğinizde o web siteye DNS isteği gönderiyorsunuz ve o web sitenin sunucuları ile iletişime geçiyorsunuz. Bu sırada web sitenin sunucusu sizin konumunuzu görebilirken aynı zamanda herhangi bir şifreleme protokolü kullanmıyorsa düz metin şeklinde verilerinizi de görebiliyor.
‘’http://’’ ve ‘’https://’’
İnternetteki her web site güvenli değildir. ‘’https://’’ kullanan web siteler ile veri paketi alışverişleriniz şifreliyken ‘’http://’’ olan web siteler ile şifreli değildir. Özellikle kredi kartı bilgileriniz gibi hassas bilgilerinizi paylaştığınız web sitelerde bu büyük bir problemdir ve finansal kayıplara maruz kalmanıza sebep olabilir. ‘’https://’’ kullanan web siteler Hipermetin Transfer Protokolüne ek olarak Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) protokolü kullanırlar. SSL/TLS sertifikaları web üzerinde ücretsiz de edinilebilir fakat her giriş yaptığınız web sitenin protokolünü kontrol etmek sadece bu sertifikalara sahip olan web siteleri ziyaret etmekten daha mantıklı bir seçimdir. Siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, bu durum için HTTPS Everywhere eklentisini öneriyor. HTTPS Everywhere eklentisini Firefox, Chrome ve Opera tarayıcılarında kullanabilirsiniz. Tarayıcınızda VPN kullanarak da web siteler ile olan iletişiminizi şifreleyebilirsiniz. İnternet bağlantınızı şifreli hale getirdiğinizde bağlantınız üzerinden gelebilecek veri ihlallerine karşı kendinizi korumaya almış olursunuz.
LastPass
Ortadaki adam (MitM), özellikle herhangi bir güvenli protokol kullanmayan web siteleri keşfeden siber saldırganlar tarafından kullanılmaktadır. MitM saldırısına aynı zamanda ortak Wi-Fi bağlantısı üzerinden de uğrayabilirsiniz. Siber saldırganlar şifresiz olan bağlantıyı tespit ettikten sonra veri akışını izleyebilir, kaydedebilir ve değişikliklerde bulunabilir. Bu saldırı türünden kaçınmak için bağlantınızı şifrelemelisiniz. Verilerinizi çevrimiçi nasıl paylaştığınız ve verilerinizi nasıl yedeklediğiniz de sizi potansiyel tehditlere maruz bırakabilir. E-posta veya sosyal medya üzerinden herhangi bir şifrenizi, kredi kartı bilginizi, anne kızlık soyadını veya TC kimlik numaranızı paylaşmaktan kaçının. Parola paylaşımları için LastPass gibi parola yöneticilerinden yararlanabilirsiniz.
Maskeli bir şekilde parolanızı paylaşmanızı sağlayan LastPass sayesinde parolanızı karşı taraf bilmeden yetki verdiğiniz hesaba giriş sağlayabilir. Verilerinizi yedekleyerek fidye yazılımı saldırılarına karşı koruma sağlayabilirsiniz. Fidye yazılımı bilgisayarınıza yerleştiğinde verilerinizi ele geçirir ve şifreler. Fidyeyi ödemediğiniz takdirde hepsini silmek ile tehditte bulunur. Verilerinizi bulut tabanlı bir platformda yedeklerken aynı zamanda bir harici diskte yedekleyerek çevrimiçi erişilebilir olmasını engelleyebilirsiniz.
Verilerin Güvenliği
Verilerinizin önemsiz olduğunu düşünmekten kaçının ve verilerinizin peşinde her zaman kişi ve/veya kurumların olabileceğinin farkına varın.
Whɑt’s up, after reading this amazіng рiece of wrіting i аmm as wellⅼ hapy
tο share my experiencе here witһ mates. http://bisnistanpamodal9iu.journalnewsnet.com/jasa-backlink-web-2-0