Bulut Depolama Güvenliği

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda Bulut Depolama Güvenliği nedir ve neden öenmlidir konusuna değineceğiz. Umarım faydalı olur.

Bulut Depolama Güvenliği Nasıl Olur?

Bulut Depolama Güvenliği: Verilerinizi Bulutta Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?

Giriş

Bulut tabanlı depolama, günümüzde birçok işletmenin bu sistemi benimsemesi için uygundur. Sonuçta, bu bulut depolama sağlayıcıları hizmetlerinde benzersiz operasyonel çeviklik, hız, verimlilik, esneklik ve üretkenlik sunar. Ancak, diğer tüm teknolojilerde olduğu gibi, faydaları ve sakıncaları vardır.

Bulut güvenliğinin en kritik yönlerinden biri, bulutta depolanan belge ve dosyalara yalnızca siz ve çalışanlarınız gibi yetkili personelin erişebilmesini sağlamaktır. Sonuç olarak, bulutunuzun güvenliğini sağlama sorumluluğu sizinle bulut depolama sağlayıcısı arasındadır. Eğer işiniz için bulut depolamayı benimsemeyi planlıyorsanız, verilerinizi güvenli parolalar ve iki faktörlü kimlik doğrulama yoluyla korumak ve hassas verilerinizi başka kişilerin erişimini sınırlamak ve kontrol etmek için önlemler almanız zorunludur.

Buluta geçmenin nedenlerinden biri, verilerinizi korurken aynı zamanda güvenli bir şekilde paylaşma esnekliğinden yararlanmaktır. Verileriniz, bulut depolama sağlayıcıları tarafından uzaktan yedeklenir, korunur ve yönetilir.

Ancak seçtiğiniz bulut hizmetinin verilerinizin güvenliğini garanti etmesini sağlamak için birkaç adım atmanız gerekir.

Bulut Tabanlı Güvenlik Nasıl Çalışır?

Güvenlik hizmetlerinin rolü, bilgilerinizin güvenli ve emniyetli olmasını sağlamaktır. Sağlayıcılar, bulutta depolanan verilerin güvenliğini sağlayan ve çeşitli erişim kontrolleri sunan şifreleme sağlayarak haksız erişimi kısıtlar. Ayrıca herhangi bir veri kaybı durumunda veri kurtarma ve yedekleme seçeneği de sunarlar.

Rest Şifreleme

Veri korumasını uygulamak için veri trafiği, uygulama sistemine ulaşmadan önce güvenlik bulutuna yönlendirilir. Aktarım işlemi sırasında, bulut depolama sağlayıcıları dosyalarınızı gizlice dinlemeye karşı korumak için TLS protokolünü kullanır. Bağlantıyı güvenceye almak için şifreleme, kimlik doğrulama ve anahtar değişimi kullanılır.

Veriler bu güvenli kanaldan çıktıktan sonra şifresi çözülür. Bu nedenle, verileriniz sağlayıcının sunucusuna ulaştığında bir bilgisayar korsanı veya kötü niyetli bir çalışan tarafından erişilebilir olabilir. Sağlayıcı daha sonra verilerinizi disklerine kaydetmeden önce yeniden şifreleyebilir; buna hareketsiz şifreleme denir. Ancak, servis sağlayıcı dosyalarınızın şifreleme anahtarlarını elinde tuttuğundan, bu onların veya anahtarlara erişmeyi başaran herhangi birinin dosyalarınızın şifresini çözebileceği anlamına gelir.

İstemci Tarafı Şifreleme

Günümüzde piyasada eski DES’den daha yeni AES’e kadar birçok şifreleme algoritması bulunmaktadır. Bu şifreleme yöntemleri, verileri korumak ve gizlemek için karmaşık algoritmalar kullanır. Bulut tabanlı sağlayıcılar, verilerin kimliğini yönetmek ve bu şifrelenmiş dosyalara erişmeye çalışan tanınmayan bir uygulamadan erişimi sınırlamak için bu yöntemleri kullanır.

Muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi, AES en yeni ve en güvenli şifreleme algoritmasıdır. 128, 192 veya 256 bit arasında olabilen anahtar uzunluğuna bağlı olarak çeşitli güvenlik seviyeleri sağlar. Nitekim 256-bit piyasadaki en güvenli olanıdır ve bildiğimiz kadarıyla kimse onu kırmayı başaramamıştır.

Çoğu bulut sağlayıcısı şifrelemeyi yalnızca beklemedeyken kullanırken, dosyalarınızın gizliliğini garanti eden yalnızca istemci tarafı şifrelemedir. İstemci tarafında veya uçtan uca şifreleme durumunda, şifreleme ve şifre çözme kullanıcının cihazında gerçekleşir. Buluta yüklenen dosyaların şifresi, şifreleme anahtarlarına sahip olmadıkları için sağlayıcının sunucularında asla çözülmez. Bu, kötü niyetli çalışanlar veya bilgisayar korsanları sağlayıcının sunucularına erişmeyi başarsalar bile dosyalarınızın şifresini çözemeyecekleri anlamına gelir.

Sıfır Bilgi Kimlik Doğrulaması

Sıfır bilgi kimlik doğrulaması, başkalarının verilerinizi okumasını ve görüntülemesini engeller. Bu tür bir kimlik doğrulamayı kullanmak size bir anahtar erişim şifresi sağlar. Bu, sağlayıcının şifreleme anahtarlarını ve kullanıcı parolalarını şifrelenmemiş veya karma olmayan biçimde saklamadığı anlamına gelir. Bu nedenle, sağlayıcının geliştiricileri dahil hiç kimsenin içeriğinize erişememesini sağlar.

Bu yaklaşımın dezavantajı, şifrenizi kaybederseniz, servis sağlayıcının sizin için sıfırlayamayacağı için kalıcı olarak kaybolmasıdır. Riski hafifletmek için bir şifre yöneticisi kullanmayı düşünmeniz en iyisidir. Ne olursa olsun, hatırlayabileceğiniz güçlü bir şifre oluşturmayı unutmayın.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama

İki faktörlü kimlik doğrulama aracı, korsanların kimlik bilgilerinizi çalmasını önleyen ekstra bir güvenlik katmanıdır. Bu sistemi kullandığınızda, araç parolanızla oturum açtıktan sonra bir kod girmenizi sağlayacaktır.

Kodu almanın birkaç yolu vardır. E-posta, telefon görüşmesi veya SMS yoluyla alabilirsiniz. Bu yöntem, hesabınıza gerçekten erişmek için başka bir doğrulama yöntemine ihtiyaç duyulmasını sağlar.

İçerik Kontrolü

Çoğu bulut depolama sağlayıcısı, klasörlere veya dosyalara bağlantılar oluşturarak veya başkalarına işbirliği daveti göndererek verilerinizi başkalarıyla paylaşmanıza olanak tanır. Bununla birlikte, bulut depolama kullanmanın temel faydalarından biri, paylaşılan içeriğinizi kısıtlayıp kontrol ederken başkalarıyla paylaşabilmenizdir.

İçeriğinizi düzgün bir şekilde kontrol etmenin birçok yolu vardır. Klasör izinlerini, son kullanma tarihlerini uygulayabilir, parola korumalı bağlantılar dahil edebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Fidye Yazılımı Koruması

Bir fidye yazılımı saldırısı, işletmenize ciddi zararlar verebilir. Bilgisayar korsanları tarafından hassas verilerinizi aramak ve şifrelemek için oluşturulan bir tür kötü amaçlı yazılım saldırısıdır. Veri dosyalarınızı geri almak istiyorsanız, bilgisayar korsanlarından şifre çözme anahtarı almaları için fidye ödemeniz gerekir. Bu nedenle, fidye yazılımı koruma hizmetleri sunan veya buna karşı iyi performans gösteren bulut depolama sağlayıcılarıyla çalışmak en iyisidir.

Çoğu bulut depolama sağlayıcısı, fidye yazılımlarıyla mücadele etmek için sürüm oluşturma çözümleri sunar. Ancak bu çözümün uygulanması, her bulut depolama sağlayıcısına göre farklıdır. Örneğin, bazıları sınırsız sürüm oluşturma sunarken, geri kalanların çoğu genellikle 15 veya 30 gün sağlar.

Sonuç

Buluttaki verilerinizin yetersiz korunması işinize önemli zararlar verebilir. Buluta geçmek istiyorsanız veya belgelerinizi zaten orada tutuyorsanız, bulut sağlayıcılarının farklı güvenlik vaatlerini araştırıp karşılaştırarak verilerinizi nasıl güvence altına alabileceğinizi düşünün.

Son olarak, verilerinizi bulutta güvenceye almak söz konusu olduğunda aklınızda bulundurmanız gereken bazı kullanışlı ipuçları:

  • Güvenlik politikalarını inceleyin: Bulut depolama sağlayıcısının ikna edici güvenlik politikalarına sahip olduğundan emin olun. Güvenlik politikalarını okuyarak araştırma yapmanız gerekiyor.
  • Kullanıcı sözleşmesini okuyun: Bulut depolama hizmetinizin nasıl çalıştığını öğrenmek için kullanıcı sözleşmesine ayrıntılı bir şekilde göz atın. Önemli verilerinizi depoya koyacaksınız, bu nedenle ince baskıyı okumanız zorunludur. Anlamadığınız veya sorularınız varsa, müşteri hizmetleriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Güncel kalın: Cloud Security Alliance tarafından önerilen yararlı güvenlik yönergeleri ve en iyi uygulamalarla güncel kalın. “Bulut Bilişim içinde güvenlik güvencesi sağlamak için en iyi uygulamaların kullanımını teşvik etme” misyonuyla çalışan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
  • Güçlü şifreler kullanın: Hatırlayabileceğiniz sağlam ve güvenli bir şifre oluşturun. Çoğu zaman, güvenlik boşlukları kullanıcıların kendileri tarafından oluşturulur. Zayıf bir parola şirketinizi mahvedebilir.

Bu ipuçlarını bulut koruma yaklaşımınızın ve stratejinizin bir parçası olarak uygulayabilirseniz, verilerinizi bulut depolama alanında güvence altına alma yolundasınız demektir. Sonuçta, bulut güvenliği önemsiz bir konu değildir. Bulut güvenliğinizi düzene sokmanın zamanı geldi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x