Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda Android ve iOS’ta Uygulama İzinleri Nasıl Sınırlandırılır sorusuna cevap vereceğiz. Umarım faydalı olur.
Android ve iOS’ta Uygulama İzinleri Nasıl Sınırlandırılır?
Akıllı telefon çağının başlangıcından bu yana, uygulamaların kullanımında hızlı bir artış oldu. Muhtemelen her gün birkaç farklı uygulama kullanıyoruz; Bir kişinin uyandığında yaptığı ilk şey, bildirimlerini kontrol etmek için telefonunu kapmaktır. Ya WhatsApp’ta size kimin mesaj attığını ya da Facebook ve Instagram bildirimlerinizi görürsünüz. Asıl mesele ise Uygulama İzinleri Nasıl Sınırlandırılır?
Bu bildirimler, size push bildirimlerini göndermeleri için erişim izni verdiğinizde size farklı uygulamalar tarafından gönderilir. Benzer şekilde, yeni bir uygulama indirdiğinizde, uygulamayı ilk kez başlattığınızda, öngörülebilir şekilde çalışması için birçok izin ister.
Örneğin, Google Haritalar, konum doğruluğunu iyileştirmek ve daha iyi ve daha alakalı rotalar sağlamak için her zaman konumunuza erişmesine izin vermenizi gerektirir.
Uygulama İzinleri nedir?
Uygulama izinleri, yazılımınızın bir cihazın işlevlerini nasıl kontrol ettiği ve işlediğidir.
Tipik olarak, belirli bir cihazın donanımına erişim izni veya kişilerin kişiler, fotoğraflar vb. Gibi kişisel bilgileri gibi birçok işlevi içeren çeşitli izin türleri vardır. Fotoğraf göndermek istediğinizde kişileri senkronize etmeyi kolaylaştırmak için kişilerinize erişebilirse. Ayrıca film rulonuza erişip erişemeyeceğini de soracaktır.
Uygulama İzinleri Türleri
Günlük yaşamınızda karşılaşabileceğiniz birkaç farklı tür veya formda başvuru izni vardır:
- Sensörlere Erişim: Sağlık uygulamaları veya fitness uygulamaları gibi uygulamalar, adımlar, miller veya kilometreler gibi aktivitelerinizi izlemek için genellikle akıllı telefonunuzdaki veya cihazınızdaki vücut sensörüne erişim izni gerektirir.
- Kameraya erişim isteme: Fotoğraf gönderip almanıza ve aynı zamanda fotoğraf yüklemenize izin veren hemen hemen tüm diğer uygulamalar, kameranıza ve fotoğraf galerisine erişim gerektirir.
- Mikrofona Erişim: Normalde, kullanıcıların birbirleriyle etkileşim kurmasını teşvik eden mesajlaşma uygulamaları veya diğer uygulamalar, mesajları / videoları kolayca arayabilmeniz veya kaydedebilmeniz için mikrofonunuza erişim izni gerektirir.
- Kişilere erişim izni: Birçok uygulama, üçüncü taraf uygulamasında kişilerinizi okumak, oluşturmak veya düzenlemek ve cihazınızdaki tüm kişilerinizi uygulamanızda listelemek için kişilerinize erişim gerektirir.
- Konuma Erişim: Navigasyon uygulamaları gibi uygulamalar ve hatta konum belirleme özelliklerine sahip normal sosyal medya uygulamaları, şu anda nerede olduğunuzu ve nerede olmanız gerektiğini belirlemek için genellikle konumunuza erişim izni gerektirir.
Uygulama İzinlerinin Tehlikeleri
Normalde, cihazımızın çeşitli bölümlerine erişmek için izin isteyen uygulamalar oldukça zararsız görünür. Birçoğunun buna pek dikkat etmediğinden oldukça eminim. Bununla birlikte, herhangi bir uygulama izni vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bir şey var. Erişime izin vererek, özel bilgileri bu uygulamaların geliştiricilerine ifşa ettiğinizi bilmeniz gerekir.
Bu uygulamalar, kapattıktan sonra bile arka planda çalışmaya devam eder. Bu, izin verdiğiniz her şeye sürekli erişebilecekleri anlamına gelir. Mikrofonunuzdan, kameranızdan, galerinizden vb. farklılık gösterebilir.
Facebook, tercihlerinizi takip etmek ve kaydetmek için mikrofonunuz aracılığıyla konuşmalarınızı dinlerken yakalandı. Muhtemelen daha alakalı reklamlar gösterecek ve göz atma deneyiminizi daha doğru hale getirecektir.
Uygulamalar tarafından alınan bu tür eylemlerin yalnızca bir örneğidir. Bu oldukça endişe vericidir, çünkü birinin özel bilgilerinize erişmesi düşüncesi son derece rahatsız edicidir. Bu, gizliliğinizin ihlalidir!
Benzer şekilde, bir uygulamanın hangi izni istediğine ve söz konusu uygulama ile ne kadar alakalı olduklarına çok dikkat etmelisiniz. Örneğin, kamera rulonuza erişmek isteyen bir konum uygulaması oldukça garip veya mikrofona veya kişilere erişim isteyen bir el feneri uygulaması. Dolandırıcılık yapmaya çalışan potansiyel bir bilgisayar korsanı olabileceği için buna izin verilmemelidir.
Doğrulanmamış birçok uygulama veya daha küçük uygulama, izin verdikten sonra kullanıcının verilerini izlemek ve kaydetmek için kötü amaçlı yazılımlar yükleyen bu tür suçlular tarafından yapılır. Bu nedenle, bir uygulamanın neye erişmek istediğine dikkat etmeniz gerekir ve herhangi bir şekilde tuhaf görünüyorsa, erişimine izin vermemelisiniz.
Uygulamaların hemen hemen her şeye erişmesine izin vermek sizin için son derece zararlı olabilir ve bir güvenlik tehdidi oluşturabilir. Bazı uygulamalar bilgilerinizi sekmeler halinde tutabilir ve ardından üçüncü taraflara ileterek bilgilerinizi kötüye kullanabilir. Benzer şekilde, bilgisayar korsanları akıllı telefonunuzdaki tüm verileri kolayca ele geçirebilir ve sağlığınızı tehlikeye atabilir.
Uygulama İzinleri Nasıl Sınırlandırılır?
Güvenliğinizi sağlamak ve her ne pahasına olursa olsun bilgilerinizi korumak için cihazınızdaki uygulama izinlerinin sayısını sınırlandırmanız oldukça kolaydır.
Android’iniz varsa belirli bir uygulama için uygulama izinlerinizi şu şekilde sınırlandırabilirsiniz:
-
Ayarlara gidin.
-
Uygulamaları seçin.
-
Ayarlarını değiştirmek istediğiniz uygulamayı seçin.
- Uygulamaya tıklayın ve uygulamanın erişebildiği her şeyi gösterecektir. Erişimi kaldırmak isterseniz çubuğa tıklayın ve kapatın.
Yüklü uygulamalar tarafından hangi bölümlere erişildiğine dair daha genel bir görünüm elde etmek istiyorsanız:
-
Ayarlara gidin.
-
Uygulamaları açın.
-
Ekranın üst kısmındaki üç noktaya tıklayın.
-
“Uygulamaları Yapılandır’ ı seçin.
-
Ardından “Uygulama İzinleri’ ne dokunun.
-
Daha sonra, hangi uygulamalar üzerinden hangi işlevlere erişildiğinin tam bir listesini alacaksınız.
-
Ayarları açın.
-
Gizliliğe gidin.
-
Daha sonra işlevlerin bir listesini görüntüleyecektir; hepsini ayrı ayrı görüntüleyebilir ve hangi uygulamanın nelere erişimi olduğunu görebilirsiniz.
-
Bundan sonra, seçiminize göre uygulama izinlerini değiştirebilmelisiniz.