Android Cihazların Root Edilmesinin Avantajları Ve Dezavantajları

Android’in en büyük satış noktalarından biri nedir desek? Bu kadar esnek ve değiştirilebilir yani müdahale edilebilir olmasıdır diyebilirsiniz. Haklısınız da. iOS, Android’den daha fazla kapalı biliyorsunuz. Bu avantajı da kullanmak Android severlerin elinde. Gelin hadi avantajları dezavantajları nelermiş bir bakalım.

Root android için ne anlama geliyor?

En basit ifadeyle cihazınız için root erişimi, yönetici ayrıcalıkları almanız anlamına gelir. Android cihazınız için ödeme yaptınız ancak ne kadar çok veya ne kadar az ödemiş olursanız olun, cihazın içeriğindeki bazı özelliklerin hala kapalı olduğunu unutmayın.

Telefonun özelliklerinin çoğundan yararlanacaksınız ancak yönetim hakları olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Rootlu android cihaz, cihazınız için tam olarak bunu verir. Bu sizi sadece bir kullanıcı değil, telefonunuzun yöneticisini yapar.

Bununla birlikte size büyük bir sorumluluk yüklenmiş olur. Elinizde artık daha çok şey var ve cihazınızda izin verdiğiniz güvenlik ve korumanın bir kısmı rootlu olan cihazınızda çalışmayacaktır. Yine de tüm kontrolü cihazınız üzerinden sağlarsınız. Android root klasörüne göz atabilir ve sistem dosyalarında değişiklik yapabilir, yani telefonunuzun önemli öğelerini değiştirebilir veya kaldırabilirsiniz.

Root ile android sistemi üzerinde tam kontrol sağlanır. Tüm engellenen özellikleri ve araçları kullanabilir ve indirebilirsiniz ancak bu imkan risklerle birlikte gelir. Örneğin, sizi kötü amaçlı yazılımlardan korumak için birçok engellenen özellik ve araç bulunmaktadır. Root işleminden sonra android sürümünün koruması olmaz  ve bu makalenin de tam olarak içerdiği konu bu. Android cihazların root edilmesinin avantajları ve dezavantajları. Kendi cihazınızı root etmeden önce, neye giriş yaptığınızı net bir şekilde anlamak için bunu bir kez okuyun. İyimser olalım ve önce avantajlardan başlayalım.

Android Cihazınızı Root Etmenin Avantajları

  • Android’i Rootlama – Özel ROM’ların kurulumu

Cihazınızı root ettikten sonra özel bir ROM kurabilirsiniz, bu da yeni bir cihaz yazılımına sahip olmanız anlamına gelir. Aslında, bu genellikle insanların cihazlarını root etmesinin en büyük nedenidir. Özel ROM’lar sisteminize çeşitli performans düzeltmeleri ve düzenlemeler için ince ayarlamalar sunar ve genellikle stok kullanıcılardan daha kullanıcı dostu olur. Pil ve performans için optimize edilmişlerdir ve stok ROM’lardan daha sık güncellenir.

Çekirdek, android işletim sisteminin bir parçası olup, uygulamalar ve diğerlerinin cihazın donanım yönlerini kontrol etmesine yardımcı olur. Rootlu bir android cihaz için özel bir çekirdeğe eşlik eden çeşitli güzel özellikler vardır. Birincisi, daha önce bulunmayan özellikleri ekleyebilir ve pil ömrünü ve cihazınızın performansını artırabilirsiniz. İkincisi, cihazınızın görünümünü ve hissini önemli ölçüde değiştirebilirler.

  • Android’i Rootlama – Önceden yüklenmiş OEM uygulamalarını kaldırma

Her android cihaz doğrudan üreticiden bir grup uygulama ile gelir. Bazıları kullanışlı olmakla beraber çoğu işe yaramaz programlar ve daha da kötüsü kaldırılamayan programlardır bunlar. Cihazınızı rootladığınızda, tüm bu uygulamalar kapanabilir ve cihazınızdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

  • Android’i Rootlama – Tüm uygulamalar için reklam engelleme

Reklam engelleme işlemi bir web tarayıcısında basit olabilir ancakbir akıllı telefon veya cihazda çok daha karmaşık hale gelir. Pop-up’lar çoğu oyun ve uygulamada normal bir sorun olarak kabul edilir ve root işlemi ile bu problem çözülebilir.

  • Android’i Rootlama – Uyumsuz uygulamaların yüklenmesi

Şu anda en iyi uygulamalar listesindeki bazı uygulamalar telefonunuzla uyumlu olmayabilir ancak rootlu android bulabileceğiniz tüm uygulamalara erişmenizi sağlar. Root erişime ihtiyaç duyan, genellikle diğer uygulamalardan daha fazla güç ve özellik bakımından daha fazla özellik isteyen özel uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Bu uygulamalar, Android işletim sisteminizi diğer yüzey seviyesi uygulamalarına göre daha kapsamlı bir şekilde ayarlayarak Android sistem dosyalarıyla doğrudan ilgilenir.

  • Android’i Rootlama – Daha fazla görüntüleme seçeneği ve dahili depolama

İnce ayar yapmak için yeni ROM’lar yükleyebilirsiniz. Bir başka büyük fayda, rootlu android cihazınızın dahili depolama alanında daha fazla boş yer kalacaktır. Düşük dahili depolama alanına sahip kişiler, cihazlarını rootladıktan sonra SD kartına istedikleri uygulamayı aktarabilirler. Bazı uygulamalar varsayılan olarak aktarılabilir ancak rootsuz bir cihaz genellikle bunu tüm cihazlar için yapmanıza engel olur.

  • Android’i Rootlama – Daha uzun pil ömrü ve hızı

Yukarıdaki faydaların çoğu büyük ölçüde görsel veya kolaylık temelli olmasına rağmen bu daha net bir özelliktir. Root android işletim sistemli telefonunuzun tam potansiyelinin kilidini açmaya yardımcı olur. Kullanılmayan uygulamaları otomatik olarak kapatmak ve cihazınızın performansını etkili bir şekilde artırmak için Greenify gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Ancak bunu yapmak için root erişimi gerekir.

  • Android’i Rootlama – Tam cihaz yedeklemeleri yapma

Rootsuz bir android telefona sahip olduğunuzda, uygulamalarınız ve bazı ayarlarınız gibi pek çok şeyi yedekleyebilirsiniz ancak rootlu bir cihazda, cihazınızı tamamen yedekleyecek olan Titanyum gibi birçok uygulama bulabilirsiniz.

  • Android’i Rootlama – Kök dosyalarına erişim

Rootsuz bir cihazın çeşitli dosyalarına, bölümlerine ve parçalarına erişemezsiniz. Rootlu cihazınızda ise mevcut uygulamaları kullanabilir veya küçük bir bilgi ile cihazınızın dosyalarını ve bölümlerini kendiniz ayarlayabilirsiniz.

  • Android’i Rootlama – Overclock

Rootlanmamış cihazlarda standart olarak cihazın işlemci hızını artırmanıza  veya azaltmanıza imkan sağlayan overclock özelliği yoktur. Artan işlemci hızı, maksimum performans elde etmenize yardımcı olur. Teknik terimler veya ayar hakkında endişelenmeden ve cihazın güvenli sınırlar içinde çalışmasını sağlarken, CPU performansınızı kontrol altına almanızı sağlayan bu tür diğer uygulamaları bulabilirsiniz.

Android Cihazınızı Root Etmenin Dezavantajları

  • Android’i Köklendirme – Cihazınız tehditlere maruz kalabilir

Rootlu bir android cihazın en yaygın tehditlerinden biri, cihazınızı pahalı, kullanılamaz bir parçaya dönüştürebilen yanlış bir işlem olma riskidir. Bunu önlemek için, uygulamalarınızı her zaman Google Play gibi güvenilir kaynaklardan almalısınız. Rootlama konusunda yeniyseniz telefonunuzu işe yaramaz bir parçaya dönüştürme riski daha da artar. Cihazınızı rootlamak için internette oldukça ayrıntılı içerikler bulabilirsiniz ancak yine de zor bir iş olduğunu söylemek gerekiyor. Bozuk bir zip dosyası yüklerseniz ya da herhangi bir adımı atlarsanız muhtemelen cihazınız artık işe yaramayacaktır.

  • Rooting Android – Artık garanti yok

Android’in root edilmesinin bir diğer büyük dezavantajı, cihazınızın garantisini kaybetmesidir.

  • Rooting Android – Root ve kullanıcı erişimi

Root erişimine sahip olmak harika gelebilir ancak işler yanlış da gidebilir. Yanlış bir ayar veya yanlış öğenin yanlış yere taşınması zaman zaman büyük sorunlara neden olabilir. Benzer şekilde, overclock işlemi de bir dezavantaj olarak ortaya çıkabilir. Hız aşırtma veya işlemci hızını artırma, performansı en üst düzeye çıkarır, aynı zamanda, cihazınızın kalbi olan işlemcinizin aşırı ısınma riskini de beraberinde getirir. Bu kısa vadede olmasa da cihazınızın bir problem yaratacağı anlamına gelir.

  • Android için köklenme – Güncelleme sorunları

Rootsuz android cihazlar hakkında iyi bir şey, sistem güncellemesinin ne kadar geç olursa olsun, kesinlikle kurulacak ve iyi çalışacağıdır. Rootlu cihazlarla ise bu bir risk. Bunun gerçekleşmeme olasılığı var ve otomatik yazılım güncellemelerinin çalışmama ihtimali daha da yüksek. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x