Merhabalar, bugün Almanca alıştırmalarımıza devam edeceğiz. Bu konuda Almanca Örnek Okuma Parçaları başlıklı yazı paylaşmaya devam ediyorum. Umarım faydalı olur.
Deutsch:
Woher kommt der Name „Roboter“?
Das ist klar belegt: Der Begriff Roboter leitet sich vom tschechischen/slawischen Wort Robota ab, was so viel wie Arbeit oder Fronarbeit bedeutet. Der tschechische Schriftsteller Karel Čapek bezeichnete Maschinenmenschen erstmals als Robot, und zwar im 1920 veröffentlichten Theaterstück „R.U.R. – Rossum’s Universal Robots“.
Dieser Name wurde vom russisch-amerikanischen Science-Fiction-Autor Isaac Asimov in seinen Kurzgeschichten und Romanen aufgenommen und trat von hier aus seinen weltweiten Siegeszug an. Asimov war es auch, der 1942 in der Geschichte ‘Runaround’ jene drei Robotergesetze erfand, die im übertragenen Sinne bis heute für Roboter gelten:
- Ein Roboter darf kein menschliches Wesen verletzen oder durch Untätigkeit zulassen, dass einem menschlichen Wesen Schaden zugefügt wird.
- Ein Roboter muss von Menschen gegebenen Befehlen gehorchen – es sei denn, der Befehl würde mit Regel eins kollidieren.
- Ein Roboter muss seine Existenz beschützen, solange dieser Schutz nicht mit Regel eins oder zwei kollidiert.
Allerdings: Da der Begriff Roboter aus Theaterstücken und Romanen stammt, prägten die Storys auch das Bild: Lange Zeit verstand man unter Roboter nur Apparate mit menschlichem Aussehen (auch Androiden genannt), die den Menschen bei verschiedenen Aufgaben unterstützten, oft aber auch bedrohten. Den liebenswerten Robotern C-3PO aus Star Wars oder Disney’s Wall-E stehen regelmäßig bösartige Maschinen wie der Terminator entgegen.
Heutzutage hat sich das Bild der Roboter stark erweitert. Roboter sind nun in vielen Formen und Funktionen zu finden, von industriellen Maschinen, die in Fabriken arbeiten, über autonome Fahrzeuge bis hin zu kleinen Haushaltsrobotern, die helfen, das Zuhause sauber zu halten. Diese Entwicklung zeigt, wie tief Roboter in unser tägliches Leben integriert sind und wie vielfältig ihre Anwendungen geworden sind. Dennoch bleiben die von Asimov formulierten Robotergesetze ein wichtiges theoretisches Fundament für die Entwicklung und den Einsatz von Robotern.
Türkisch:
“Robot” ismi nereden geliyor?
Bu açıkça belgelenmiştir: Robot terimi, çalışma veya angarya anlamına gelen Çek/Slav kökenli “robota” kelimesinden türetilmiştir. Çek yazar Karel Čapek, 1920 yılında yayımlanan “R.U.R. – Rossum’s Universal Robots” adlı tiyatro oyununda makine insanları ilk kez robot olarak adlandırdı.
Bu isim, Rus-Amerikalı bilim kurgu yazarı Isaac Asimov tarafından kısa öykülerinde ve romanlarında benimsendi ve buradan tüm dünyaya yayıldı. Asimov, 1942 yılında yazdığı ‘Runaround’ adlı öyküsünde bugüne kadar robotlar için geçerli sayılan üç robot yasasını da icat etti:
- Bir robot, bir insana zarar veremez veya hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine izin veremez.
- Bir robot, bir insan tarafından verilen emirlere itaat etmelidir – bu emir birinci yasa ile çelişmediği sürece.
- Bir robot, kendi varlığını korumalıdır, bu koruma birinci veya ikinci yasa ile çelişmediği sürece.
Ancak: Robot terimi tiyatro oyunlarından ve romanlardan geldiği için, bu hikayeler de bu kavramı şekillendirdi: Uzun süre boyunca robot denilince yalnızca çeşitli görevlerde insanlara yardımcı olan, ancak sıklıkla da tehdit eden insansı makineler (androide de denir) anlaşıldı. Star Wars’tan sevimli robotlar C-3PO veya Disney’in Wall-E’sine karşı düzenli olarak Terminator gibi kötü niyetli makineler yer aldı.
Günümüzde ise robotların imajı büyük ölçüde genişlemiştir. Robotlar artık fabrikalarda çalışan endüstriyel makinelerden, otonom araçlara ve evi temizlemeye yardımcı olan küçük ev robotlarına kadar birçok form ve işlevde bulunabilir. Bu gelişme, robotların günlük yaşamımıza ne kadar derinlemesine entegre olduğunu ve uygulamalarının ne kadar çeşitli hale geldiğini göstermektedir. Yine de, Asimov tarafından formüle edilen robot yasaları, robotların geliştirilmesi ve kullanımı için önemli bir teorik temel olmaya devam etmektedir.
Fragen:
- Woher leitet sich der Begriff „Roboter“ ab?
a) Vom lateinischen Wort „robotica“
b) Vom tschechischen/slawischen Wort „Robota“
c) Vom englischen Wort „robotics“
d) Vom deutschen Wort „Arbeiter“
Antwort: b) Vom tschechischen/slawischen Wort „Robota“
- Wer hat die drei Robotergesetze erfunden?
a) Karel Čapek
b) Isaac Newton
c) Isaac Asimov
d) Albert Einstein
Antwort: c) Isaac Asimov
- In welchem Jahr wurden die drei Robotergesetze erstmals vorgestellt?
a) 1920
b) 1930
c) 1942
d) 1950
Antwort: c) 1942
Bu yazımızın da sonunda gelmiş bulunmaktayız. Yakında diğer yazılar ile karşınızda olacağım. Görüşmek üzere.
Almanca ile ilgili diğer yazılarımız için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca daha da çok kendinizi geliştirmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.