Almanca Örnek Metinler

Merhabalar arkadaşlar, bu yazımızda şimdiye kadar sık sık karşılaştığımız araç kullanırken telefon kullanma probleminden bahsedeceğiz. Araç kullanırken telefon kullanma hakkında sizlerle Almanca Örnek Metinler adında bir metin paylaşacağım. Umarım faydalı olur. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

Finger weg vom Handy üzerine Almanca Örnek Metinler

 

Deutsch :

FINGER WEG VOM HANDY: “IRGENDWANN WIRD DER UNFALL PASSIEREN”

“Ich mach’s ja nicht auf der Autobahn” oder “Ich kann Multitasking” – solche Ausreden nutzen wir, um uns zu rechtfertigen, dass wir während der Fahrt auf dem Smartphone rumspielen. Verkehrspsychologe Prof. Dr. Mark Vollrath von der TU Braunschweig hat unsere Ausreden dem Fakten-Check unterzogen.



Wenn man junge Menschen fragt, ob sie das Smartphone am Steuer nutzen, bekommt man erstaunlich ehrliche Antworten. Fast jeder gibt es zu – allerdings folgt immer eine Ausrede, warum das gar nicht so schlimm sei. Was sagt der Experte zu unseren Ausflüchten?

Wenn ich auf der Autobahn unterwegs bin, mache ich immer Sprachnotizen. Dabei kannst du dich ja noch konzentrieren. Frauen sind doch Multitasking-fähig, Männer nicht so. (Jessica)
Prof. Dr. Mark Vollrath: Dass Frauen Multitasking besser können als Männer ist ein Trugschluss. Frauen sind sehr anfällig dafür, Dinge gleichzeitig zu machen, sie dafür aber nicht so gut zu machen. Die Taktik mit der Sprachnachricht ist aber schon sehr gut, weil man die Augen auf der Straße hat. Man kann tatsächlich zeigen, dass manche Unfälle dadurch nicht passieren. Trotzdem ist man bei Sprachnachrichten geistig abgelenkt. Der Fahrstil kann sich also trotzdem verschlechtern. Multitasking geht vor allem dann, wenn wir unterschiedliche Ressourcen nutzen. Also sehen und hören gleichzeitig geht ganz gut. Oder mit den Händen etwas machen und dabei sprechen. Aber wenn zwei Aufgaben die gleichen Ressourcen brauchen – zum Beispiel aufs Handy schauen und auf die Straße schauen – dann beißt sich das.”



Wir gefährden uns und andere mutwillig.
Die Gefahr ist fast allen klar – das zeigen auch Studien. Aber warum nutzen trotzdem so viele Menschen ihr Handy während der Fahrt? Warum begeben sich so viele Menschen jeden Tag in Lebensgefahr, statt auf die Straße zu achten? Warum gefährden so viele Menschen mutwillig andere Verkehrsteilnehmer? Warum kann die WhatsApp-Nachricht nicht noch fünf Minuten warten?

Auch darauf weiß der Verkehrspsychologe eine Antwort:

Man glaubt, man kann es beherrschen. In Wirklichkeit beherrschen wir es aber nicht.



Türkisch :

CEP TELEFONUNDAN ELİNİ ÇEK: “Eninde sonunda kaza olacak”

“Otoyolda yapmıyorum” veya “Çoklu görev yapabilirim” – araba sürerken akıllı telefonlarımızda oynamayı haklı çıkarmak için bu tür bahaneler kullanıyoruz. Trafik psikoloğu TU Braunschweig’den Prof. Dr. Mark Vollrath, mazeretlerimizi bir doğruluk kontrolüne tabi tuttu.

Gençlere araba kullanırken akıllı telefon kullanıp kullanmadıklarını sorarsanız, şaşırtıcı derecede dürüst cevaplar alırsınız. Neredeyse herkes bunu kabul ediyor – ama her zaman neden o kadar da kötü olmadığına dair bir mazeret var. Uzmanlar mazeretlerimiz hakkında ne diyor?



Otobanda sürerken her zaman sesli mesajlar alırım. Böylece halen konsantre olunabilir. Kadınlar çoklu görev yapabilir, ancak erkekler değil. (Jessica)
Profesör Doktor Mark Vollrath: Kadınların çoklu görevlerde erkeklerden daha iyi olduğu düşüncesi bir yanılgıdır. Kadınlar aynı anda bir şeyler yapmaya çok meyilliler ama o kadar iyi yapamıyorlar. Ama sesli mesaj taktiği çok iyi, çünkü gözünüzü yoldan ayırmazsınız. Aslında bazı kazaların sonuç olarak gerçekleşmediği gösterilebilir. Bununla birlikte, sesli mesajlarla kişinin zihinsel olarak dikkati dağılır. Sürüş tarzı yine de bozulabilir. Çoklu görev, farklı kaynakları kullandığımızda en iyi sonucu verir. Yani aynı anda görmek ve duymak oldukça iyidir. Veya ellerinizle bir şeyler yapın ve aynı anda konuşun. Ancak iki görev aynı kaynakları gerektiriyorsa – örneğin cep telefonuna bakmak ve yola bakmak – o zaman bu bir çelişkidir.”



Kendimizi ve başkalarını kasten tehlikeye atıyoruz.
Hemen hemen herkes tehlikenin farkındadır – araştırmalar bunu göstermiştir. Ama neden bu kadar çok insan araba kullanırken hala cep telefonlarını kullanıyor? Neden bu kadar çok insan her gün yolu takip etmek ve gözlemek yerine hayatlarını tehlikeye atıyor? Neden bu kadar çok insan diğer yol kullanıcılarını nedensizce tehlikeye atıyor? WhatsApp mesajı neden beş dakika daha bekleyemiyor?

Trafik psikoloğunun da buna bir cevabı var:

Kontrol edebileceğinizi sanıyorsunuz. Ancak gerçekte, biz buna hakim değiliz.



——————————————————————————————-

Arkadaşlar bu Almanca Örnek Metinlerden birinin de sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım faydalı olmuştur.

Diğer Almanca Örnek Metinler örneklerine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Almanca öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

 

Kaynak : https://www.n-joy.de/leben/Interview-Verkehrspsychologe-Mark-Vollrath-Gefahr-Handy-am-Steuer-Ausreden,kopfhoch124.html

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x