Almanca Okuma Parçaları

Merhabalar arkadaşlar, bu yazımızda Robot isminin nereden geldiğinden bahsedeceğiz. Robot kelimesinin nereden doğduğu hakkında sizlerle Almanca Okuma Parçaları adında bir metin paylaşacağım. Umarım faydalı olur. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

Roboter

 

Deutsch :

  Woher kommt der Name „Roboter“?

Das ist klar belegt: Der Begriff Roboter leitet sich vom tschechischen/slawischen Wort Robota ab, was so viel wie Arbeit oder Fronarbeit bedeutet. Der tschechische Schriftsteller Karel Čapek bezeichnete Maschinenmenschen erstmals als Robot, und zwar im 1920 veröffentlichten Theaterstück „R.U.R. – Rossum‘s Universal Robots“.

Dieser Name wurde vom russisch-amerikanischen Science-Fiction-Autoren Isaac Asimov in seinen Kurzgeschichten und Romanen aufgenommen und trat von hier aus seinen weltweiten Siegeszug an. Asimov war es auch, der 1942 in der Geschichte ‘Runaround’ jene drei Robotergesetze erfand, die im übertragenen Sinne bis heute für Roboter gelten:

  1. Ein Roboter darf kein menschliches Wesen verletzen oder durch Untätigkeit zulassen, dass einem menschlichen Wesen Schaden zugefügt wird.
  2. Ein Roboter muss von Menschen gegebenen Befehlen gehorchen – es sei denn, der Befehl würde mit Regel eins kollidieren.
  3. Ein Roboter muss seine Existenz beschützen, solange dieser Schutz nicht mit Regel eins oder zwei kollidiert.

Allerdings: Da der Begriff Roboter aus Theaterstücken und Romanen stammt, prägten die Storys auch das Bild: Lange Zeit verstand man unter Roboter nur Apparate mit menschlichem Aussehen (auch Androiden genannt), die den Menschen bei verschiedenen Aufgaben unterstützten, oft aber auch bedrohten. Den liebenswerten Robotern C3-PO aus Star Wars oder Disney’s Wall-E stehen regelmäßig bösartige Maschinen wie der Terminator entgegen.



Türkisch :

  “Robot” adı nereden geliyor?

Bu açıkça belgelenmiştir: Robot terimi, çalışma veya zorla çalıştırma gibi bir anlama gelen Çekçe/Slavca Robota kelimesinden türetilmiştir. Çek yazar Karel Čapek ilk olarak 1920’de bunu „R.U.R. – Rossum‘s Universal Robots“ isimli tiyatro oyununda yayınladı.

Bu isim Rus-Amerikalı bilimkurgu yazarı Isaac Asimov tarafından öykü ve romanlarında benimsenmiş ve dünya çapındaki zaferine buradan başlamıştır. 1942’de ‘Runaround’ hikayesinde, mecazi anlamda bugün hala robotlar için geçerli olan üç robot yasasını icat eden de Asimov’du:

1. Bir robot bir insanı yaralamamalı veya hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine izin vermemelidir.
2. Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece, insanlar tarafından verilen emirlere uymak zorundadır.
3. Bir robot, bir veya iki kuralla çelişmediği sürece varlığını korumalıdır.

Ancak: Robot terimi oyunlardan ve romanlardan geldiğinden, hikayeler de resmi şekillendirdi: Uzun bir süre robotlar, insanları çeşitli görevlerde destekleyen, ancak çoğu zaman aynı zamanda insan görünümüne (androidler olarak da adlandırılır) sahip cihazlar olarak anlaşıldı. onları tehdit etti. Star Wars veya Disney’in Wall-E’sindeki sevimli robotlar C3-PO, Terminatör gibi kötü niyetli makinelere düzenli olarak karşı çıkıyor.



——————————————————————————————-

Arkadaşlar bu Almanca Okuma Parçaları örneklerinden birinin de sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım faydalı olmuştur.

Diğer Almanca Okuma Parçaları örneklerine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Almanca öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

 

Kaynak :

https://www.kollegeroboter.de/industrie/alles-wissenswerte-zu-robotern-geschichte-typen-einsatzbereiche-101.html

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x